Hem

Tumba Gymnasium

Möt Ellika Jernå

Tack vare sina fina slutbetyg från Tumba gymnasiums teknikprogram kom Ellika Jernå in på drömutbildningen Civilingenjör i industriell ekonomi på Linköpings universitet, en av Sveriges mest eftertraktade utbildningar.

Hej Ellika!

Vilken utbildning gick du på teknikprogrammet?

Jag gick teknik med inriktning design och produktutveckling.

Var studerar du idag och vilken utbildning?

Idag studerar jag till civilingenjör inom industriell ekonomi i Linköping.

Vad leder utbildningen till?

Industriell ekonomi är en bred utbildning med stora valmöjligheter efter examen. Utvecklingsingenjör, processutvecklare, projektledare och managementkonsult är exempel på vanliga jobb.

Vad var bäst med teknikprogrammet på Tumba gymnasium?

Det bästa var omväxlingen och blandningen mellan de olika ämnena. Att både få läsa tyngre ämnen som matte och fysik och mer kreativa ämnen som formgivning och konstruktion gör att man inte tröttnar lika snabbt. Och det blir roligare!

Vilka tekniska kurser/kunskaper har du haft mest användning av i din utbildning?

Matten definitivt. Matten ligger till grund för de kurser jag läser nu, allt från analyskurser till ekonomi och fysik. Så trots att matten kanske inte är det roligaste ämnet under gymnasiet är den nyttig och användbar. Men jag har också haft nytta av det kreativa tänkandet från designlektionerna.

Har du några tips eller rekommendationer till TG:s teknikstudenter? (Studietekniktips?)

Några saker jag kan tipsa om för att underlätta studierna är dessa:

Var engagerad, oavsett om det handlar om lektionerna eller andra saker som rör skolan så kommer det att hjälpa dig. Visa lärarna vad du vill uppnå så kommer de att hjälpa dig. Om man är engagerad blir det man gör roligare.

Ta reda på exakt vad det är som ska göras. Det gäller att plugga effektivt och att plugga in rätt saker. Fråga läraren om specifika betygskrav, vad de kräver av uppgiften och be om ett exempel om du är osäker, så att du vet vad du ska sikta mot.

Hjälp varandra. Det suger att plugga själv och det suger att plugga hemma. Försök peppa varandra under skoltid. Hitta någon som du kan gå till och fråga om hjälp och dra nytta av de tillfällen då någon frågar dig om hjälp. Man lär sig massor av att lära ut.