Hem

Tumba Gymnasium

Nyhetsarkiv Vad händer på HU?

Årets julmys

Årets traditionella julmys är slut och vi har njutit av klassernas delikata bakverk, skrattat, lekt och tävlat. Nu är det snart jullov!

HU16 och matens historia

På temat "matens historia" i kursen kulturhistoria jobbade HU-elever tillsammans med elever från restaurangprogrammet under en halvdag, både teoretiskt och praktiskt. Spännande diskussioner, goda köttbullar och samarbete över programgränserna!

Besök från Hokkaido

Nu har TG haft besök från Japan igen! Denna gång kom ett fyrtiotal elever från det privata gymnasiet RITSUMEIKAN KEISHO i Hokkaido, Japan. De togs om hand av humanister som läser japanska samt individuella valet japanska steg 1 och erbjöds både rundtur i skolan, lektionsbesök (olika moderna språk) och presentationer i biblioteket. Sedan blev det svenskt fika och frosseri i japanskt godis som gästerna bjöd på. Tack till Hisako och våra elever som ställer upp och är goda ambassadörer för TG!

TG Connection Day 2018

Sista dagen före höstlovet fick alla åk 1-elever "nya" temporära klasskompisar och dagen fylldes med sociala aktiviteter. Kul! Här ser ni två HU17-elever i full färd med att få sina porträtt målade på vita TG t-shirts.

Guess the European Language

HU har precis firat den europeiska språkdagen genom att låta alla tre årskurserna tävla i att känna igen 36 olika språk på kort tid. Språk + musik = roligt! Den europeiska språkdagen äger alltid rum den 26 september och instiftades 2001 av Europarådet för att fira språklig mångfald och främja flerspråkighet i Europa.

Humanistdagen på Södertörns högskola

HU15 har varit på Södertörns högskola för att få inspiration inför fortsatta studier. Kortföreläsningar av forskare i etnologi, idéhistoria, historia och arkeologi visade våra treor vad olika projekt inom humaniora på högskolan kan handla om. Vi fick lyssna till spännande föredrag som bl a handlade om kvinnoupproret i Sverige 1917, musikkontakter mellan Sverige och DDR, kärlek och kärleksbrev under 1800-talet och tankar kring förstörelsens historia. Till sist berättade studenter om sina upplevelser av studierna. Tack för en intressant dag!

Bahati!

Vad händer när man kommer in i en grupp vars uppträdande man inte förstår? Hur agerar man då och vilka blir konsekvenserna? Bahati är ett spel om kulturkrockar mellan två folk - Abel och Fabel - som fick igång tankarna hos HU16 och HU17. Här finns många vägar in i undervisningen i kurser som människans språk, samhällskunskap och latin (språk och kultur). Spännande!

Välkomna HU17!

Vi välkomnar våra nya humanistettor till TG med en samarbetsdag på Hågelby. Kul att ni är här!

HU16 på Etnografiska muséet

HU16 inledde läsåret med ett besök på Etnografiska muséet och hann med två fina guidningar. Den första handlade om kulturmöten, handel och migration globalt sett och den andra om muséets japanska tehus, Zui-Ki-Tei. En bra start på åk 2!

HU14 tar studenten

Grattis fina HU14 som idag har tagit studenten! Vi kommer att sakna er mycket. Gå ut och gör världen bättre - men kom tillbaka och hälsa på igen!

Studentmiddag 2017 med HU14

God mat och hög stämning!

Gymnasiearbetet 2017

HU14 har nu redovisat sina färdiga gymnasiearbeten för åk 1 och 2. Här ser ni Eric B, Eric L och Jesper som valde att jobba med översättning av ett dataspel. Lite gemensamt fika för klasserna hanns också med.

Negotiating time

Role playing and negotiating in English 7. HU14 at their very best!

Fina resultat på årets talartävling i japanska

Fyra elever i HU14 deltog i januari i den årliga talartävling som Japanska Ambassaden anordnar tillsammans med Stockholms universitet och Japanska Föreningen i Stockholm. Alla fyra stod för fina prestationer och på bilden ser ni dem tillsammans med Mr Jun Yamazaki, Japans ambassadör i Sverige. Ett extra stort grattis till Erik Andreasson som kom tvåa i gymnasiekategorin i hård konkurrens med elever från många andra skolor. Eriks tal handlade om likheter och skillnader mellan japaner och svenskar vad gäller livsstil och värderingar och byggde på egna erfarenheter och upplevelser i Japan. Tack också till Therese, Magda och Sofia för att ni visar att TG håller hög klass på japanskundervisningen!

Läs mer

Teater

Alla tre humanistklasserna och SA14ME har i vår sett Stadsteaterns uppsättning av "Norrtullsligan" i Skärholmen. Det var en både rolig och tänkvärd föreställning om kvinnors kamp för lika rättigheter i början av 1900-talet. Handlingen hade också tydliga kopplingar till idag och kändes därför aktuell.

University of Tsukuba

University of Tsukuba har besökt TG för att informera om möjligheten att studera i Japan efter studentexamen. Humanister från alla tre årskurserna lyssnade intresserat.

HU15 på Nordiska muséet

HU15 har varit på Nordiska muséet och fått en guidad visning av den fina utställningen Dukade bord. Den passade bra in i det tematiska arbetet på kursen Historia 2b kultur.

HU14 på Stockholms universitet

Idag var delar av HU14 på Öppet hus på Stockholms universitet för att känna på atmosfären och ta reda på mer inför valet till högskolan. Det bjöds på en mängd kortföreläsningar och alla institutioner hade stationer med information. Det finns mycket att välja på! Ett gäng saknas på fotot för Uppsala universitet hade Öppet hus samma dag och lockade dit våra humanister.

HU-elever i regionfinal i språktävling

HU-klasserna på TG har i år deltagit i Språkolympiaden, en tävling i ordkunskap, grammatik och kulturkunskap på engelska. Efter en kvalomgång på nätet gick TG vidare till regionfinal i Uppsala. Tack till Herman HU14 och Lina HU16 som med sina fina resultat i kvalomgången valdes till skolans representanter och tävlade på Katedralskolan i Uppsala idag. Kanske blir det riksfinal i Malmö?

Grattis till vintermiddagsdiplomet 2017!

Vi uppmärksammar Anton HU15 och Jenny HU16 som fått humanistiska programmets Vintermiddagsdiplom 2017. En trerättersmiddag på restaurang Novisen och ett ärofyllt diplom att hänga på väggen får ni för att ni är fina representanter för HU. Ett stort grattis från era lärare!

Julmys med HU-klasserna igen

Tomten kom i år också! Dessutom fikade vi delikata hembakade bullar och kakor, skrattade och minglade på olika stationer med aktiviteter som alla tre årskurserna hade förberett. Det hela avslutades med en jul-Kahoot i lag. Nu är det jul igen! :-)

HU15 på Östasiatiska muséet

Igår var HU15 med Hisako på Östasiatiska muséet och tittade på utställningarna. Innan dess åt de japansk lunch på Söder. Roligt med variation i höstmörkret!

HU på Öppet hus

Tack till Mimmi, Therese och Jonas som var goda representanter för HU på Öppet hus i förra veckan! Trots snökaoset ute kom intresserade nior. Välkommen igen den 1 februari om du inte kunde ta dig hit!

Humanistdagen på Södertörns högskola

Åk 3 besökte igår Södertörns högskola och deras Humanistdag. Kortföreläsningar av professorer och docenter i religion, idéhistoria, svenska och historia har nu visat våra treor vad olika forskningsprojekt inom humaniora på högskolan kan handla om. Vi fick lyssna till spännande föredrag som bl a handlade om hungerkravallerna i Sverige 1917, illegala aborter i Sverige på 1900-talet, klädernas språk/manlighet och religion och mångfald bland svenska skolelever. Till sist berättade studenter om sina upplevelser av studierna. Livet efter gymnasiet kommer allt närmare för HU14. Tack till Södertörn för en intressant dag och för lunchmackor och kaffe !

HU16 firar en månad på TG

Har det redan gått en månad? Ja, idag firade ettorna enmånadsjubileum på TG med bra musik (Tack ES! :-), dans, konfetti och glass. Vilka som var gladast i idrottshuset? Hu16 så klart!

Grattis till studenten HU13!

Vi önskar er all lycka!

HU15 på etnografiska muséet

HU15 har varit på visning på etnografiska muséet.

Studentmiddag 2016 med HU13

God mat och trevligt sällskap!

Årets gymnasiearbeten

Idag har HU13 redovisat sina gymnasiearbeten för årskurs 1 och 2. Tack för att ni delar med er.

Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården

TG var på plats i år igen på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. Humanisterna sålde japanska muffins med smak av grönt te som de bakat själva i skolan. De ordnade också olika språkrelaterade aktiviteter för besökarna. Dessutom ställde många upp som modeller i den kimonouppvisning som avslutade programmet. Tack för att ni representerar skolan på ett bra sätt!

Teater i Skärholmen

HU15 och HU14 (och William ;-) på teater i Skärholmen. Den här gången följde också SA14ME med. Dansare, skådespelare, sångare och dj. Fredrik Apollo Asplund tog oss med på sitt livs resa. Tankeväckande!

Heather på återbesök

Heather (HU11) tog studenten 2014 och har sedan dess studerat i Japan. Nu var hon tillbaka på besök och berättade för våra humanister hur det är att vara svensk student i Japan. Hennes främsta råd: Ha en genomtänkt plan innan du åker iväg!

Minijapandagen

Fyra japanska universitetsstudenter på besök föreläste om anime, japanska slott, japansk geografi och pennor (!). Alla HU-elever fanns på plats i TG:s bibliotek och lyssnade. HU14 passade också på att öva inför japanresan genom att presentera olika aspekter av Sverige. Den här gången var det på engelska, nästa gång blir det på japanska!

Grattis till vintermiddagsdiplomet 2016!

Vi vill extra uppmärksamma Mimmi HU14 och Sebastian HU15 som fått humanistiska programmets Vintermiddagsdiplom 2016. En trerättersmiddag på restaurang Novisen och ett ärofyllt diplom får ni som tack för att ni är fina representanter för HU. Grattis!

HU15 har firat Setsubun

Oni wa soto! Fuku wa uchi! (Demonerna ska ut! Lyckan ska komma!)
Setsubun är vinterns sista dag. Den 3 februari firar man den kommande våren och försöker då göra sig av med förra årets dåliga demoner genom att kasta sojabönor på demonerna och be om lycka samt god hälsa.

Politik på riktigt för HU15-elever

Representanter för HU15 fick i fredags uppleva finalen i Ungdomens riksdag på plats i Riksdagshuset. "Vi lärde oss jättemycket!" var den spontana kommentaren efteråt. Ordinarie riksdagsledamöter deltog i arbetet med ungdomarnas motioner på förmiddagen innan energidebatten tog vid och dagen avslutades med riksdagens frågestund där flertalet ministrar från regeringen var närvarande.

HU-elev från TG vann talartävling i japanska - i år igen!

Stort grattis till William HU13 som i helgen vann den talartävling som Japanska Ambassaden anordnar tillsammans med Stockholms universitet och Japanska Föreningen i Stockholm. Tävlingen anordnades i år för andra gången och HU på TG har nu tagit hem segern i gymnasiekategorin båda gångerna!
William talade om flyktingpolitiken i Sverige och Japan och vann med sitt tal såväl gymnasiekategorin som den öppna klassen i konkurrens med universitetsstudenter. Priset? Flygbiljetter till Japan och en resväska. Även Susanna HU13 stod för en mycket fin prestation då hon kom fyra i gymnasieklassen i konkurrens med elever från många andra skolor. Tack för att ni visar vad man kan lära sig på TG!

Läs mer på Japanska Ambassadens hemsida

HU-mys med jultema

Nu har vi inlett en ny tradition: HU-julmys för alla tre årskurserna! Vi fikade, skrattade och minglade på olika stationer: julrim med Tomten, julbildstävling på tavlan, pepparkaks- och julskumutmaningar samt julpyssel och pynt med origami-touch. Det hela avslutades med en jul-Kahoot i lag. Nu är det jul igen! :-)

HU14 på japansk restaurang

En trevlig kväll på stan med klassen och Hisako. Vad de åt? Sushi så klart!

Fyra stolta romare

Fyra stolta romare

HU14 besökte idag Medelhavsmuséet och fick en guidad visning av skriftspråkets historia. Skriften är en av världens viktigaste uppfinningar! Idén uppstod hos sumererna i Irak för 5200 år sedan och guiden berättade om den mesopotamska kilskriften, hieroglyferna i Egypten samt skriften i det antika Grekland och Rom. Vi avslutade med en frågestund om muséets mumier innan det var dags för gemensam lunch. Nu är det höstlov! :-)

Grattis till studenten, härliga HU12!

Vi önskar er all lycka i framtiden.

HU14 i japanska tehuset på Etnografiska

HU14 besöker idag Etnografiska muséets nya utställning "Japan äger rum". Självklart ingår också ett besök i det nyrenoverade tehuset. Ett trevligt sätt att lära sig mer när nu första läsåret på TG går mot sitt slut.

Studentmiddag 2015 med HU12

Mycket god mat och trevligt sällskap! ;-)

HU-elever på TG:s spanskdag

En underhållande eftermiddag med fokus på spanska i praktiken/realia ägde rum på restaurang Novisen i slutet av maj. Eleverna fick bland annat lära sig att laga churros och alfajores (traditionella spanska efterrätter) och dansa zumba. Frågesport, spansk selfie-hörna och piñata fanns också på plats. Kul!

HU på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården

Elever ur HU14 kommer att representera TG på Körsbärsblommans dag lördagen den 18/4 i Kungsträdgården. Kom gärna dit och träffa oss på eftermiddagen!

HU-kväll på Dramaten

Tre klasser humanister träffades häromkvällen på Kungliga Dramatiska Teatern och såg den nyskrivna pjäsen Götgatan. Kul! Lätt att dra paralleller mellan ungdomar på Söder på 40-talet och förorten idag. Teater väcker viktiga tankar.

HU13 i Japan

Nu är humanisterna i Japan! Under två veckor får elever ur HU13 testa sina språkkunskaper i praktiken - först som turister i Tokyo och sedan som elever i japanska gymnasieskolor. De bor i värdfamilj och får se vardagslivet på nära håll. Nu väntar körsbärsblommor, skoluniform, annorlunda mat och många nya upplevelser. Följ deras blogg!

Till HU13:s reseblogg

När kan man både skypa live med Japan och gå på utställning om romersk kultur?

När man går HU på TG förstås!

Idag skypade HU12 och HU13 med en grupp studenter i Sapporo under ledning av professor Kawasaki. Ämnet var entreprenörskap och kreativitet och skillnader mellan Sverige och Japan förstås.

Igår var de stolta och djärva latineleverna på utflykt till Lidingö och Millesgården, där en utställning om Pompeji för närvarande visas. De fick se en romersk villas alla vrår och skrymslen, samt höra om det vulkanutbrott som begravde staden år 79 e. Kr. Summa summarum en trevlig upplevelse.

Vernissage i HU-rummet

Trevlig vernissage med cider och chokladbollar när HU13 höll kulturhistorisk vernissage i HU-rummet och presenterade sina fördjupningsuppgifter i bild och ord.

Öppet hus den 26/11 2014

Willam, Viva och Althea berättar vad det innebär att gå det humanistiska programmet. Är det TG:s nya skoluniform kanske? ;-)

Studier på Waseda University?

Många drömmer om att studera vidare utomlands efter gymnasiet och steg ett är att skaffa information. Waseda University - ett av Japans absoluta toppuniversitet - berättar för alla HU-elever på den japanska inriktningen om möjligheten att läsa fyra år på School of International Liberal Studies. Världen kommer och hälsar på på TG.

HU13 på Historiska museet

Hur skapas historia? Vad är en arkeologisk och en historisk källa? Hur har historia brukats under olika tider i Sverige? HU13 har just varit på visning på Historiska museet.

Hamlet i Skärholmen

Tänk att man kan skratta så mycket åt en tragedi! HU12 och HU13 har sett Kulturhuset Stadsteaterns nya uppsättning av Hamlet i Skärholmen och efteråt blev det mingel med skådespelarna. Kultur är kul!

Yosuke Irie spelade shakuhachi för HU och ES

I fredags fylldes biblioteket av drömska, vackra toner från en shakuhachi. Det var fantastiske Yosuke Irie som gästade oss från Japan och spelade såväl traditionell som modern japansk flöjtmusik för Humanisterna och ES-musikelever. Yosuke Irie berättade också om sitt instrument och vi insåg att det inte var så lätt att få ton i flöjten!

Lyssna på Yosuke Irie

Japandagen 2014

Äntligen besök från Meiji-universitetet i Tokyo igen! På programmet stod föreläsningar på engelska om ämnen som HBTQ-rättigheter i Japan, inställningen till dödsstraff, jämställdhet, mobbning och självmordsfrekvens bland unga och HU12 presenterade Sverige på japanska. Efter lunch fortsatte dagen med en mängd aktiviteter – origami, ringdanslekar, kalligrafi, kubb och vikingakamp på fotbollsplanen, tillagning av en japansk risrätt i Novisen och så svenska chokladbollar.

Se bildspelet

Nu har fina HU11 tagit studenten. Grattis!

Vi önskar er all lycka och framgång. Och kom ihåg, gå ut och gör världen bättre!

Kalligrafiworkshop med japanska mästare

Kalligrafi är en av de viktigaste traditionella konstformerna i Kina och Japan. Tre kända japanska kalligrafer höll workshop på TG den 28/5. Alla tre årskurserna på HU deltog förstås liksom en grupp elever från ES.

Föreläsare och instruktörer:
Ms. Tomiko Kawaguchi (Kawaguchi sensee) (JP/EN),
Ms. Mayumi Shimizu (Shimizu sensee) (JP),
Ms. Hisayo Oki (Oki sensee), lärare i japanska och kinesisk kalligrafi på Stockholms universitet och vår egen Hisako Ahlberger-Matsui

HU13 på Östasiatiska tillsammans med studenter från Stockholms universitet

I maj fick HU13 en exklusiv guidning av konstföremål på Östasiatiska muséet tillsammans med studenter från Stockholms universitet. Här tittar de på ett kinesiskt konstverk från Mingdynastin av Dong Qichang.

HU på NärCon Stockholm

I januari deltog våra elever på NärCon Stockholm på Stockholmsmässan där de lärde ut japanska - vardagsfraser och tecken. Besökarna vid montern fick också prova på kalligrafi och origami och prata om Japan förstås.

Läs mer