Hem

Tumba Gymnasium

Humanistiska programmet - inriktning Språk

Världen förändras och utländska marknader blir allt viktigare för svenska företag. Det innebär att du som kan fler språk än engelska har ett försprång ut i världen. På det humanistiska programmet får du en bred, studieförberedande utbildning som öppnar många dörrar.

Två språkprofiler

På TG erbjuder vi två olika språkprofiler – antingen läser du japanska och fördjupar dig i japansk kultur eller så fördjupar du dig i något av de stora europeiska språken. Oavsett vilken profil du väljer kommer du också att läsa engelska ända upp till steg 7 och kan då förbereda dig för diplomet Cambridge English: Advanced, en bra merit vid jobb och studier utomlands. Du samlar meritpoäng till högskolan med högre kurser i språk!

Japansk profil

Konnichiwa! Efter 3 steg japanska (300 p) kan du klara dig i många vardagliga situationer. Du läser också 200 p i ett annat modernt språk - tyska, franska, spanska eller italienska. För att ge dig en bra grund för språkstudier läser du också kursen Människans språk (100 p) och latin (100 p).

TG på japanska

Europeisk profil

Tyska, franska, spanska eller italienska? Du väljer två av dessa språk och läser sammanlagt 500 p moderna språk. För att ge dig en bra grund för språkstudier läser du också kursen Människans språk (100 p) och latin (100 p).

TG på franska, tyska och spanska

Inte bara språk

Humanistiska ämnen undersöker människan och hennes historia, tankar, känslor, agerande och kommunikation. Därför läser du till exempel filosofi och historia med kulturinriktning samt en specialiseringskurs med internationellt fokus. Du lär dig därigenom att reflektera och förstå dig själv och din omvärld på djupet. Människans tankar formar världen!

Gillar du språk, kultur och vill ut i världen?

Då passar HU för dig. Funderar du på att bli psykolog, journalist, informatör, språkkonsult, översättare eller lärare är språkinriktningen en perfekt start. Dessutom ger den dig ett försprång ut i världen. Tack vare både bredd och djup är språkinriktningen också en bra förberedelse inför högskoleutbildning inom det samhällsvetenskapliga området.

Fokus Japan

Vår årliga japandag äger rum i september då vi får besök av studenter från Meiji-universitetet.

Svensk musik på Japandagen

Mimmi och Magda i HU14 bjöd på kända Abba-toner för att underhålla våra japanska gäster med något "typiskt svenskt". Det uppskattades verkligen!

Japan är en av världens absolut största ekonomier. Det skapar stora möjligheter för dig som kan språket och har en förståelse för de kulturella utmaningarna, att göra affärer och skapa utbyte. Som en del av studierna får våra HU-elever, som läser japanska och har godkända studieresultat, möjligheten att besöka Tokyo.

Läs mer

Ett minne för livet Några röster om Japan

Körsbärsblommor, skoluniform, annorlunda mat och många andra spännande upplevelser. En Japanvistelse som HU-elev på TG är ett minne för livet. Här kan du ta del av några elevers berättelser.

HU15:s japanresa

Våren 2017 var det HU15:s tur att uppleva Japan! De besökte Tokyo och bodde sedan i värdfamilj och följde undervisningen i utvalda gymnasieskolor. Läs deras blogg där de bjuder på fina bilder och sina egna reseberättelser.

Till bloggen

Student i Japan Hälsning från Heather

Heather Saxton gick det humanistiska programmet på TG och tog studenten 2014. Nu läser hon på Hokkaido University. Ett stipendium ger henne möjlighet att studera vidare i Japan. Vi önskar henne lycka till!

"Jag trivs och har det väldigt bra här i Japan. Jag är också otroligt tacksam för att jag fick möjligheten att gå Tumba Gymnasiums Japaninriktning. Tack vare det lärde jag mig så mycket som har hjälpt mig här och utan Tumba Gymnasium kanske jag aldrig kommit hit."

Fokus Europa

Som en del av studierna får våra HU-elever som valt den europeiska profilen och som har godkända studieresultat, möjligheten att besöka Bryssel och EU-parlamentet. Studiebesöket förbereds på olika sätt, bl a i kursen Humanistisk och Samhällsvetenskaplig specialisering.

Är du nyfiken på att läsa mer om ämnet latin och språkinriktningen? Läs på http://www.sprakinriktning.se

Samarbete med Södertörns högskola

Vi är glada att detta år inleda ett samarbete mellan HU på TG och Europaprogrammet på Södertörns högskola. Under läsåret kommer HU16 att få möjlighet att delta i ett antal föreläsningar på Europaprogrammets basår samt för- och efterarbeta innehållet i dessa föreläsningar i kursen IRIK - internationella relationer och interkulturell kommunikation (Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering.) Temat för första föreläsningen den 2 oktober var reformationen och absolutismen.

Vad händer på HU?

Besök från Hokkaido

Nu har TG haft besök från Japan igen! Denna gång kom ett fyrtiotal elever från det privata gymnasiet RITSUMEIKAN KEISHO i Hokkaido, Japan. De togs om hand av humanister som läser japanska samt individuella valet japanska steg 1 och erbjöds både rundtur i skolan, lektionsbesök (olika moderna språk) och presentationer i biblioteket. Sedan blev det svenskt fika och frosseri i japanskt godis som gästerna bjöd på. Tack till Hisako och våra elever som ställer upp och är goda ambassadörer för TG!

TG Connection Day 2018

Sista dagen före höstlovet fick alla åk 1-elever "nya" temporära klasskompisar och dagen fylldes med sociala aktiviteter. Kul! Här ser ni två HU17-elever i full färd med att få sina porträtt målade på vita TG t-shirts.

Guess the European Language!

HU har precis firat den europeiska språkdagen genom att låta alla tre årskurserna tävla i att känna igen 36 olika språk på kort tid. Språk + musik = roligt! Den europeiska språkdagen äger alltid rum den 26 september och instiftades 2001 av Europarådet för att fira språklig mångfald och främja flerspråkighet i Europa.

Humanistdagen på Södertörns högskola

HU15 har varit på Södertörns högskola för att få inspiration inför fortsatta studier. Kortföreläsningar av forskare i etnologi, idéhistoria, historia och arkeologi visade våra treor vad olika projekt inom humaniora på högskolan kan handla om. Vi fick lyssna till spännande föredrag som bl a handlade om kvinnoupproret i Sverige 1917, musikkontakter mellan Sverige och DDR, kärlek och kärleksbrev under 1800-talet och tankar kring förstörelsens historia. Till sist berättade studenter om sina upplevelser av studierna. Tack för en intressant dag!

Bahati!

Vad händer när man kommer in i en grupp vars uppträdande man inte förstår? Hur agerar man då och vilka blir konsekvenserna? Bahati är ett spel om kulturkrockar mellan två folk - Abel och Fabel - som fick igång tankarna hos HU16 och HU17. Här finns många vägar in i undervisningen i kurser som människans språk, samhällskunskap och latin (språk och kultur). Spännande!

Välkomna HU17!

Vi välkomnar våra nya humanistettor till TG med en samarbetsdag på Hågelby. Kul att ni är här!

HU16 på Etnografiska muséet

HU16 inledde läsåret med ett besök på Etnografiska muséet och hann med två fina guidningar. Den första handlade om kulturmöten, handel och migration globalt sett och den andra om muséets japanska tehus, Zui-Ki-Tei. En bra start på åk 2!

HU14 tar studenten

Grattis fina HU14 som idag har tagit studenten! Vi kommer att sakna er mycket. Gå ut och gör världen bättre - men kom tillbaka och hälsa på igen!

Studentmiddag 2017 med HU14

God mat och hög stämning!

Gymnasiearbetet 2017

HU14 har nu redovisat sina färdiga gymnasiearbeten för åk 1 och 2. Här ser ni Eric B, Eric L och Jesper som valde att jobba med översättning av ett dataspel. Lite gemensamt fika för klasserna hanns också med.

Teater

Alla tre humanistklasserna och SA14ME har i vår sett Stadsteaterns uppsättning av "Norrtullsligan" i Skärholmen. Det var en både rolig och tänkvärd föreställning om kvinnors kamp för lika rättigheter i början av 1900-talet. Handlingen hade också tydliga kopplingar till idag och kändes därför aktuell.

Negotiating time

Role playing and negotiating in English 7. HU14 at their very best!

University of Tsukuba

University of Tsukuba har besökt TG för att informera om möjligheten att studera i Japan efter studentexamen. Humanister från alla tre årskurserna lyssnade intresserat.

HU15 på Nordiska muséet

HU15 har varit på Nordiska muséet och fått en guidad visning av den fina utställningen Dukade bord. Den passade bra in i det tematiska arbetet på kursen Historia 2b kultur.

HU14 på Stockholms universitet

Idag var delar av HU14 på Öppet hus på Stockholms universitet för att känna på atmosfären och ta reda på mer inför valet till högskolan. Det bjöds på en mängd kortföreläsningar och alla institutioner hade stationer med information. Det finns mycket att välja på! Ett gäng saknas på fotot för Uppsala universitet hade Öppet hus samma dag och lockade dit våra humanister.

HU-elever i regionfinal i språktävling

HU-klasserna på TG har i år deltagit i Språkolympiaden, en tävling i ordkunskap, grammatik och kulturkunskap på engelska. Efter en kvalomgång på nätet gick TG vidare till regionfinal i Uppsala. Tack till Herman HU14 och Lina HU16 som med sina fina resultat i kvalomgången valdes till skolans representanter och tävlade på Katedralskolan i Uppsala idag. Kanske blir det riksfinal i Malmö?

Grattis till vintermiddagsdiplomet 2017

Vi uppmärksammar Anton HU15 och Jenny HU16 som fått humanistiska programmets Vintermiddagsdiplom 2017. En trerättersmiddag på restaurang Novisen och ett ärofyllt diplom att hänga på väggen får ni för att ni är fina representanter för HU. Ett stort grattis från era lärare!

Fina resultat i årets talartävling i japanska

Fyra elever i HU14 deltog i januari i den årliga talartävling som Japanska Ambassaden anordnar tillsammans med Stockholms universitet och Japanska Föreningen i Stockholm. Alla fyra stod för fina prestationer och på bilden ser ni dem tillsammans med Mr Jun Yamazaki, Japans ambassadör i Sverige. Ett extra stort grattis till Erik Andreasson som kom tvåa i gymnasiekategorin i hård konkurrens med elever från många andra skolor. Eriks tal handlade om likheter och skillnader mellan japaner och svenskar vad gäller livsstil och värderingar och byggde på egna erfarenheter och upplevelser i Japan. Tack också till Therese, Magda och Sofia för att ni visar att TG håller hög klass på japanskundervisningen!

Läs mer på Japanska Ambassadens hemsida

Julmys med HU-klasserna igen

Tomten kom i år också! Dessutom fikade vi delikata hembakade bullar och kakor, skrattade och minglade på olika stationer med aktiviteter som alla tre årskurserna hade förberett. Det hela avslutades med en jul-Kahoot i lag. Nu är det jul igen! :-)

HU15 på Östasiatiska muséet och japansk restaurang på Söder

Igår var HU15 med Hisako på Östasiatiska muséet och tittade på utställningarna. Innan dess åt de japansk lunch på Söder. Roligt med variation i höstmörkret!

Erik i Japan igen

Erik tog chansen att komma iväg på ett fyra veckor långt utbytesprogram i höst med boende i värdfamilj och "vanlig" skolgång i Utsunomiya. På bilden ser ni skoluniformen och Skype-samtalet mellan Erik, värdfamiljen och klassen på hemmaplan. Kul och utvecklande!

HU på Öppet hus

Tack till Mimmi, Therese och Jonas som var goda representanter för HU på Öppet hus i förra veckan! Trots snökaoset ute kom intresserade nior. Välkommen igen den 1 februari om du inte kunde ta dig hit!

Humanistdagen på Södertörns högskola

Åk 3 besökte igår Södertörns högskola och deras Humanistdag. Kortföreläsningar av professorer och docenter i religion, idéhistoria, svenska och historia har nu visat våra treor vad olika forskningsprojekt inom humaniora på högskolan kan handla om. Vi fick lyssna till spännande föredrag som bl a handlade om hungerkravallerna i Sverige 1917, illegala aborter i Sverige på 1900-talet, klädernas språk/manlighet och religion och mångfald bland svenska skolelever. Till sist berättade studenter om sina upplevelser av studierna. Livet efter gymnasiet kommer allt närmare för HU14. Tack till Södertörn för en intressant dag och för lunchmackor och kaffe !

HU16 firar en månad på TG

Har det redan gått en månad? Ja, idag firade ettorna enmånadsjubileum på TG med bra musik (Tack ES! :-), dans, konfetti och glass. Vilka som var gladast i idrottshuset? Hu16 så klart!

Välkommen Amy!

Höstterminen har precis startat och vi välkomnar Amy från Kanada som valt att tillbringa ett år som utbytesstudent i Sverige. Hon går i HU14 och skapar extra tillfällen att tala engelska för TG:s elever, samtidigt som hon jobbar på att lära sig svenska.

Grattis till studenten, fina HU13!

Gå ut och gör världen bättre! Vi önskar er all lycka.

HU15 på etnografiska muséet

HU15 har varit på visning på etnografiska muséet.

Studentmiddag 2016 med HU13

God mat och trevligt sällskap!

Årets gymnasiearbeten

Idag har HU13 redovisat sina gymnasiearbeten för årskurs 1 och 2. Tack för att ni delar med er.

Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården

TG var på plats i år igen på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. Humanisterna sålde japanska muffins med smak av grönt te som de bakat själva i skolan. De ordnade också olika språkrelaterade aktiviteter för besökarna. Dessutom ställde många upp som modeller i den kimonouppvisning som avslutade programmet. Tack för att ni representerar skolan på ett bra sätt!

Teater i Skärholmen

HU15 och HU14 (och William ;-) på teater i Skärholmen. Den här gången följde också SA14ME med. Dansare, skådespelare, sångare och dj. Fredrik Apollo Asplund tog oss med på sitt livs resa. Tankeväckande!

Heather på återsbesök

Heather (HU11) tog studenten 2014 och har sedan dess studerat i Japan. Nu var hon tillbaka på besök och berättade för våra humanister hur det är att vara svensk student i Japan. Hennes främsta råd: Ha en genomtänkt plan innan du åker iväg!

Minijapandagen

Fyra japanska universitetsstudenter på besök föreläste om anime, japanska slott, japansk geografi och pennor (!). Alla HU-elever fanns på plats i TG:s bibliotek och lyssnade. HU14 passade också på att öva inför japanresan genom att presentera olika aspekter av Sverige. Den här gången var det på engelska, nästa gång blir det på japanska!

Grattis till vintermiddagsdiplomet 2016!

Vi vill extra uppmärksamma Mimmi HU14 och Sebastian HU15 som fått humanistiska programmets Vintermiddagsdiplom 2016. En trerättersmiddag på restaurang Novisen och ett ärofyllt diplom får ni som tack för att ni är fina representanter för HU. Grattis!

Oni wa soto! Fuku wa uchi! (Demonerna ska ut! Lyckan ska komma!) HU15 har firat Setsubun

Setsubun är vinterns sista dag. Den 3 februari firar man den kommande våren och försöker då göra sig av med förra årets dåliga demoner genom att kasta sojabönor på demonerna och be om lycka samt god hälsa.

Politik på riktigt för HU15-elever

Representanter för HU15 fick i fredags uppleva finalen i Ungdomens riksdag på plats i Riksdagshuset. "Vi lärde oss jättemycket!" var den spontana kommentaren efteråt. Ordinarie riksdagsledamöter deltog i arbetet med ungdomarnas motioner på förmiddagen innan energidebatten tog vid och dagen avslutades med riksdagens frågestund där flertalet ministrar från regeringen var närvarande.

HU-elev från TG vann talartävling i japanska - i år igen!

Stort grattis till William HU13 som i helgen vann den talartävling som Japanska Ambassaden anordnar tillsammans med Stockholms universitet och Japanska Föreningen i Stockholm. Tävlingen anordnades i år för andra gången och HU på TG har nu tagit hem segern i gymnasiekategorin båda gångerna!

William talade om flyktingpolitiken i Sverige och Japan och vann med sitt tal såväl gymnasiekategorin som den öppna klassen i konkurrens med universitetsstudenter. Priset? Flygbiljetter till Japan och en resväska. Även Susanna HU13 stod för en mycket fin prestation då hon kom fyra i gymnasieklassen i konkurrens med elever från många andra skolor. Tack för att ni visar vad man kan lära sig på TG!

Läs mer på Japanska Ambassadens hemsida

HU-mys med jultema

Nu har vi inlett en ny tradition: HU-julmys för alla tre årskurserna! Vi fikade, skrattade och minglade på olika stationer: julrim med Tomten, julbildstävling på tavlan, pepparkaks- och julskumutmaningar samt julpyssel och pynt med origami-touch. Det hela avslutades med en jul-Kahoot i lag. Nu är det jul igen! :-)

HU14 på japansk restaurang

En trevlig kväll på stan med klassen och Hisako. Vad de åt? Sushi så klart!

Fyra stolta romare

och resten av HU14 besökte idag Medelhavsmuséet och fick en guidad visning av skriftspråkets historia. Skriften är en av världens viktigaste uppfinningar! Idén uppstod hos sumererna i Irak för 5200 år sedan och guiden berättade om den mesopotamska kilskriften, hieroglyferna i Egypten samt skriften i det antika Grekland och Rom. Vi avslutade med en frågestund om muséets mumier innan det var dags för gemensam lunch. Nu är det höstlov! :-)

Gemensamma ämnen 1150
Övrigt 300
Gymnasiearbete100
Individuellt val200
Karaktärsämnen 350
Filosofi 150
Moderna språk200
Människans språk 1100
Inriktning Språk 400
Latin - språk och kultur 1100
Språk300
Programfördjupningar 300
Engelska 7100
Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering100
Psykologi 150
Psykologi 2a50
Totalt
Antal poäng2500

Ingrid Hedman (IHE)

Programansvarig för Humanistiska programmet 070 180 56 36

Engelska och franska

Stellan Andersson

Bitr. rektor för Ekonomiprogrammet, FINEK och Humanistiska programmet 070 521 81 72

Stellan ansvarar också för SYV, Studemus och Biblioteket

Hittade ingen i personalen som matchade det du sökte efter.