Hem

Tumba Gymnasium

Humanistiska programmet - inriktning Språk

Världen förändras och utländska marknader blir allt viktigare för svenska företag. Det innebär att du som kan fler språk än engelska har ett försprång ut i världen. På det humanistiska programmet får du en bred, studieförberedande utbildning som öppnar många dörrar.

Två språkprofiler

På TG erbjuder vi två olika språkprofiler – antingen läser du japanska och fördjupar dig i japansk kultur eller så fördjupar du dig i något av de stora europeiska språken. Oavsett vilken profil du väljer kommer du också att läsa engelska ända upp till steg 7 och kan då förbereda dig för diplomet Cambridge English: Advanced, en bra merit vid jobb och studier utomlands. Du samlar meritpoäng till högskolan med högre kurser i språk!

Japansk profil

Konnichiwa! Efter 3 steg japanska (300 p) kan du klara dig i många vardagliga situationer. Du läser också 200 p i ett annat modernt språk - tyska, franska, spanska eller italienska. För att ge dig en bra grund för språkstudier läser du också kursen Människans språk (100 p) och latin (100 p).

TG på japanska

Europeisk profil

Tyska, franska, spanska eller italienska? Du väljer två av dessa språk och läser sammanlagt 500 p moderna språk. För att ge dig en bra grund för språkstudier läser du också kursen Människans språk (100 p) och latin (100 p).

TG på franska, tyska och spanska

Inte bara språk

Humanistiska ämnen undersöker människan och hennes historia, tankar, känslor, agerande och kommunikation. Därför läser du till exempel filosofi och historia med kulturinriktning samt en specialiseringskurs med internationellt fokus. Du lär dig därigenom att reflektera och förstå dig själv och din omvärld på djupet. Människans tankar formar världen!

Gillar du språk, kultur och vill ut i världen?

Då passar HU för dig. Funderar du på att bli psykolog, journalist, informatör, språkkonsult, översättare eller lärare är språkinriktningen en perfekt start. Dessutom ger den dig ett försprång ut i världen. Tack vare både bredd och djup är språkinriktningen också en bra förberedelse inför högskoleutbildning inom det samhällsvetenskapliga området. För att utöka din högskolebehörighet ytterligare ingår nu även Ma2b på programmet oavsett profil. Kursen kan bytas mot ett annat individuellt val om så behövs.

Fokus Europa

Som en del av studierna får våra HU-elever som valt den europeiska profilen och som har godkända studieresultat, möjligheten att besöka Bryssel och EU-parlamentet. Studiebesöket förbereds på olika sätt, bl a i kursen Humanistisk och Samhällsvetenskaplig specialisering.

Brysselresan 2019

Följ HU17s blogg från studieresan till Bryssel.

Till bloggen

Vare sig vi talar om historia eller nutid är Europas betydelse för Sverige odiskutabel. Hur kommer morgondagen att se ut? Vi vill ge våra elever på den europeiska profilen fördjupade kunskaper.

Till Bloggar MM

Fokus Japan

Vår årliga japandag äger rum i september då vi får besök av studenter från Meiji-universitetet.

Japan är en av världens absolut största ekonomier. Det skapar stora möjligheter för dig som kan språket och har en förståelse för de kulturella utmaningarna, att göra affärer och skapa utbyte. Som en del av studierna får våra HU-elever, som läser japanska och har godkända studieresultat, möjligheten att besöka Tokyo.

Till bloggar mm

Ett minne för livet Några röster om Japan

Körsbärsblommor, skoluniform, annorlunda mat och många andra spännande upplevelser. En Japanvistelse som HU-elev på TG är ett minne för livet. Här kan du ta del av några elevers berättelser.

HU17:s japanresa

Nu har HU17 badat i japansk kultur i två veckor och fått användning för sina språkkunskaper i praktiken. Första veckan besökte de Tokyo med omgivningar och andra veckan bodde de i värdfamilj och gick i japansk gymnasieskoIa. Läs deras blogg som bjuder på fina bilder och elevernas reseberättelser.

Till bloggen

Student i Japan Hälsning från Heather

Heather Saxton gick det humanistiska programmet på TG och tog studenten 2014. Nu läser hon på Hokkaido University. Ett stipendium ger henne möjlighet att studera vidare i Japan. Vi önskar henne lycka till!

"Jag trivs och har det väldigt bra här i Japan. Jag är också otroligt tacksam för att jag fick möjligheten att gå Tumba Gymnasiums Japaninriktning. Tack vare det lärde jag mig så mycket som har hjälpt mig här och utan Tumba Gymnasium kanske jag aldrig kommit hit."

Samarbete med Södertörns högskola

HU på TG och Europaprogrammet på Södertörns högskola fortsätter sitt samarbete. I höst är det HU17 som får möjlighet att delta i två föreläsningar på Europaprogrammets basår samt för- och efterarbeta innehållet i dessa föreläsningar i kursen IRIK - internationella relationer och interkulturell kommunikation (Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering.) Temat för den första föreläsningen den 26 oktober var Europa efter 1815: Industrialisering, ideologier och demokratisering. I november är föreläsningen på engelska och behandlar ämnet "Democracies and Dictatorships in Europe in the 20th Century".

Är du nyfiken på...

att läsa mer om ämnet latin och språkinriktningen?

Läs mer

Vad händer på HU?

Följ oss gärna på Instagram @tg.humanister

Juvenes Translatores - översättningstävling

Fina HU18-representanter i den europeiska översättningstävlingen Juvenes Translatores. På två timmar översatte de en text från valfritt EU-språk till ett annat och de använde sig av spanska, finska, polska, engelska och svenska. Vi håller tummarna och är stolta över er!

Humantistdagen på Södertörns högskola

På Södertörns högskolas Humanistdag får gymnasielever möjlighet att lyssna på populärvetenskapliga kortföreläsningar inom många intressanta ämnen, t ex marinarkeologi, religionsvetenskap, idéhistoria och medie- och kommunikationsvetenskap. Åk 3 på HU brukar alltid åka dit för det är viktigt att få en uppfattning om vad som (kanske?) väntar och det är skönt att se att det finns många vägar öppna oavsett vilket program och vilken inriktning man har läst på gymnasiet. Dagen avslutas med att studenter berättar om hur det är att läsa på högskolan och om de olika program som finns där. Snart är det dags för nästa steg efter TG!

Bahati!

Vad händer när man kommer in i en grupp vars beteende man inte förstår? Hur agerar man då och vilka blir konsekvenserna? Bahati är ett spel om kulturkrockar mellan två folk - Abel och Fabel - som igår fick igång tankarna hos HU18 och HU19. Spännande!

HU19 firar Europeiska språkdagen på Europahuset

I år var det HU19s tur att besöka Europahuset på den Europeiska språkdagen och delta i deras språkkafé med minilektioner i olika språk och tipsrunda. Det finns mycket att lära och det är kul med språk!

HU18 på Etnografiska

HU18 inledde läsåret med ett besök på Etnografiska muséet. Guiden berättade om handel, migration och kulturmöten samt visade det japanska tehuset.

HU16 tar studenten

Grattis och lycka till!

Gymnasiearbetsredovisningar

Nu har HU16 redovisat sina gymnasiearbeten för åk 1 och 2. De har delat med sig av såväl nya kunskaper som erfarenheter av arbetsprocessen. Tack!

HU och ES i Kungsträdgården på Körsbärsblommans dag

Även i år deltog TG på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. Glada HU-elever var ambassadörer för skolan samtidigt som de sålde japanska godsaker och roade besökare med japanska leksaker. ES-entreprenörerna sålde fina bokmärken, klistermärken och pins mm som de tillverkat själva. Allt medan TG-maskoten dansade och kramade förtjusta barn. :-)

Vad gör en doktorand på engelska institutionen på Uppsala universitet?

What's literature? Why do we study literature? Och hur är det egentligen att studera engelska på Uppsala universitet? Vad innebär det att fortsätta och specialisera sig och förbereda en PhD? Cecilia och Elisabeth besöka HU-klasserna och berättade om såväl studier i allmänhet som sina egna specialområden. Tack för en intressant föreläsning!

Talartävling på japanska

Även i år presterade HU på god nivå i den årliga talartävlingen på japanska som anordnades på Stockholms universitet i samarbete med japanska ambassaden och japanska föreningen. Tack till alla i HU16 som deltog för en fin dag då ni gjorde oss stolta!

Julmys igen

Årets julmys är över och vi önskar alla en riktigt god jul! Tack till alla som bakat, förberett, dansat, tävlat, "kahootat", spelat, ätit, lekt och myst! :-)

Luciaolympiaden 2018

Idag har HU17 tävlat i Luciaolympiaden i ett gemensamt lag med ES171. Tack till alla som deltog och också till er som troget hejade och stöttade. Finalplatsen i IQ samt avancemang i debatt är vi kanske extra stolta över men alla poäng räknas!

Utbytesår i Japan

I vinter reser Carl HU17 till Japan för ett spännande utbytesår med organisationen YFU. Carl har fått ett stipendium som täcker delar av kostnaderna och han kommer att blogga om sina erfarenheter. Vi återkommer med länken när det blir dags! Även Lisa (till vänster) och Alina (till höger) från estetiska programmet åker till Japan på ett utbytesår, men då med andra organisationer. Vi önskar alla lycka till och sedan välkomna tillbaka med nya erfarenheter och stora språkkunskaper.

Besök från Hokkaido

En hel gymnasieklass från Japan har varit på besök igen. För andra året i rad kom elever från det privata gymnasiet RITSUMEIKAN KEISHO i Hokkaido till TG och togs om hand av humanister som läser japanska samt individuella valet japanska steg 1. Förutom underhållning och presentationer i biblioteket blev det också rundtur i skolan och fika med kanelbullar förstås! Vi ses nästa år igen!

Europeiska språkdagen på Europahuset

HU17 och HU18 firade den europeiska språkdagen genom att delta i Europahusets språkkafé med minilektioner i olika språk och tipsrunda. Förutom de största språken kunde man också testa t ex litauiska, ungerska, tjeckiska och georgiska. Kul! Priser blev det också.

Japandagen 2018

Äntligen fick vi besök från Meiji-universitetet igen och därmed möjlighet att diskutera - och uppleva - kulturella likheter och skillnader mellan Japan och Sverige.

Se bildspelet

HU17 på Etnografiska muséet

En liten annorlunda start på skolåret fick HU17 med två guidade visningar på Etnografiska muséet. Den första handlade om migration, handel och kulturmöten medan den andra var en visning av det japanska tehuset. Intressant!

Välkomna HU18!

Vi hälsar HU18 välkomna till Tumba gymnasium. Här lagar bjuder de sig själva och lärarna på lunch under introduktionsveckan!

HU15 tar studenten

Grattis HU15 till er studentexamen och lycka till med framtida studier. Kom tillbaka och hälsa på!

HU på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården igen

En dansande TG gjorde succé bland alla besökare på Körsbärsblommans dag och våra elever på den japanska profilen gjorde ett jättebra jobb som skolambassadörer och försäljare av japanskt godis i vårt tält. Tack till alla som deltog - på olika sätt. En fin och rolig vårtradition!

Grattis till det fina resultatet!

TG kom på en hedrande fjärdeplats i riksfinalen i Språkolympiaden i Malmö. Konkurrens var hård och frågorna svåra. Vet du t ex vad Kanadas förste premiärminister hette eller vad en malapropism är? Fantastiskt bra gjort av Lina och Sara! Vi gratulerar också Katedralsskolan i Lund som vann gymnasiekategorin i engelska.

Antika filosofer

När eleverna undrade hur man kunde förstå antikens kvinnosyn erbjöd sig Dario att hålla några frivilliga lektioner om antikens tankevärld och filosofi för dem som ville under tre eftermiddagar. Nu har aktiviteten hållit på i snart två månader och flera årskurser är involverade. Äkta engagemang på flera fronter!

Du kan göra skillnad!

Ronja Melin (fd språkelev på TG) inspirerade oss alla när hon idag berättade om sina upplevelser som volontär för Sida och Unicef. Tack för en fantastisk föreläsning om hållbar utveckling, de globala målen, resan till Bhutan och framför allt påminnelsen om att vi alla kan göra skillnad!

HU-elever till riksfinal i Språkolympiaden!

För andra året i rad har HU-klasserna deltagit Språkolympiaden, en tävling i ordkunskap, grammatik och kulturkunskap på engelska. Tack till Sara HU15 och Lina HU16 som med sina fina resultat i kvalomgången valdes till skolans representanter och sedan tävlade i regionfinalen på Kungsholmens gymnasium. Därifrån har de nu gått vidare till att representera hela stockholmsregionen i riksfinalen i Malmö den 12/4. Stort grattis till den fina prestationen!

Med språk kommer man långt

Humanisterna har idag lyssnat på ett inspirerande föredrag av Lena Olofsson-Piras som jobbar som språkhandläggare och översättare på EU-kommissionen. Lena översätter från sju språk och har mycket att berätta från sina 22 år som översättare i Bryssel. Vägen till ditt framtida yrke kan vara krokig eller rak. En sak är säker - ju fler språk du kan, desto större valmöjligheter har du. Idag finns fantastiska möjligheter att ta dig ut i världen och förbättra dina språkkunskaper samtidigt som du lär dig mer om andra kulturer. Våga!

Läs mer!

Althea kartlägger bantuspråk på Stockholms universitet

Althea Löfgren - fd TG-humanist (HU12)- berättade idag för HU17 hur studierna på institutionen för lingvistik har lett henne in i ett forskningsprojekt som handlar om att kartlägga bantuspråk. Tack för att du kommer tillbaka och delar med dig av din kunskap och visar vad språkstudier kan leda till.

Talartävling i japanska

Johanna HU15 deltog idag i den årliga talartävlingen i japanska på Stockholms universitet och höll ett fint tal. Talet handlade bl a om hur hennes intresse för Japan väcktes av japanskt mode men hur hon senare sett Japan i ett vidare perspektiv och uppskattar såväl skillnader som likheter mellan våra båda länder. Skolan är stolt över dig!

Besök från Tokyo

HU16 har idag träffat 11 studenter från Hitotsubashi university i Tokyo. Diskussioner på japanska och engelska blandades med föreläsning, konsert och lunch. Trevligt!

What's typically English?

HU17 in a workshop about the "typically" English - explained by Jess from Bristol.

Humanisternas egen dansgrupp

Wow! Humanisternas egen dansgrupp imponerade stort på skolans julavslutning. Vi vill gärna se mer av er!

A Christmas Carol på Folkoperan

We Wish You a Merry Christmas! In the Bleak Midwinter... God Rest Ye Merry Gentlemen Let Nothing You Dismay. Vi kombinerade litteraturhistoria, engelska och julstämning idag när alla tre årskurserna såg en engelsk uppsättning av Dickens "A Christmas Carol" på Folkoperan. Ding Dong Merrily on High!

Nyhetsarkiv

Läs mer

Kursplan

Gemensamma ämnen 1150
Övrigt 300
Gymnasiearbete100
Individuellt val, varav Ma2b 100p alltid ges på programmet200
Karaktärsämnen 350
Filosofi 150
Moderna språk200
Människans språk 1100
Inriktning Språk 400
Latin - språk och kultur 1100
Språk300
Programfördjupningar 300
Engelska 7100
Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering100
Psykologi 150
Psykologi 2a50
Totalt
Antal poäng2500

Personal

Ingrid Hedman (IHE)

Lärare, programansvarig för Humanistiska programmet 070 180 56 36

Engelska och franska

Gwendoline Åberg (GÅB)

Lärare

Engelska, franska och historia

Lauri Kuru (LKU)

Lärare, ämnesansvarig för svenska 070 180 56 36

Svenska och historia

Robert Kenndal (RKE)

Lärare 070 180 56 36

Samhällsvetenskap och geografi

Helena Öjebrant (HÖJ)

Lärare 076 135 26 80

Idrott

Hisako Ahlberger-Matsui (MHI)

Lärare 070 180 56 36

Japanska

Hittade ingen i personalen som matchade det du sökte efter.