Hem

Tumba Gymnasium

Humanistiska programmet - inriktning Språk

Världen förändras och utländska marknader blir allt viktigare för svenska företag. Det innebär att du som kan fler språk än engelska har ett försprång ut i världen. På det humanistiska programmet får du en bred, studieförberedande utbildning som öppnar många dörrar.

Två språkprofiler

På TG erbjuder vi två olika språkprofiler – antingen läser du japanska och fördjupar dig i japansk kultur eller så fördjupar du dig i något av de stora europeiska språken. Oavsett vilken profil du väljer kommer du också att läsa engelska ända upp till steg 7 och kan då förbereda dig för diplomet Cambridge English: Advanced, en bra merit vid jobb och studier utomlands. Du samlar meritpoäng till högskolan med högre kurser i språk!

Japansk profil

Konnichiwa! Efter 3 steg japanska (300 p) kan du klara dig i många vardagliga situationer. Du läser också 200 p i ett annat modernt språk - tyska, franska, spanska eller italienska. För att ge dig en bra grund för språkstudier läser du också kursen Människans språk (100 p) och latin (100 p).

TG på japanska

Europeisk profil

Tyska, franska, spanska eller italienska? Du väljer två av dessa språk och läser sammanlagt 500 p moderna språk. För att ge dig en bra grund för språkstudier läser du också kursen Människans språk (100 p) och latin (100 p).

TG på franska, tyska och spanska

Inte bara språk

Humanistiska ämnen undersöker människan och hennes historia, tankar, känslor, agerande och kommunikation. Därför läser du till exempel filosofi och historia med kulturinriktning samt en specialiseringskurs med internationellt fokus. Du lär dig därigenom att reflektera och förstå dig själv och din omvärld på djupet. Människans tankar formar världen!

Gillar du språk, kultur och vill ut i världen?

Då passar HU för dig. Funderar du på att bli psykolog, journalist, informatör, språkkonsult, översättare eller lärare är språkinriktningen en perfekt start. Dessutom ger den dig ett försprång ut i världen. Tack vare både bredd och djup är språkinriktningen också en bra förberedelse inför högskoleutbildning inom det samhällsvetenskapliga området. För att utöka din högskolebehörighet ytterligare ingår nu även Ma2b på programmet oavsett profil. Kursen kan bytas mot ett annat individuellt val om så behövs.

Fokus Europa

Som en del av studierna får våra HU-elever som valt den europeiska profilen och som har godkända studieresultat, möjligheten att besöka Bryssel och EU-parlamentet. Studiebesöket förbereds på olika sätt, bl a i kursen Humanistisk och Samhällsvetenskaplig specialisering.

Brysselresan 2018

Följ HU16s blogg från Bryssel i mars. Se programmet nedan.

Till bloggen

Fokus Japan

Vår årliga japandag äger rum i september då vi får besök av studenter från Meiji-universitetet.

Japan är en av världens absolut största ekonomier. Det skapar stora möjligheter för dig som kan språket och har en förståelse för de kulturella utmaningarna, att göra affärer och skapa utbyte. Som en del av studierna får våra HU-elever, som läser japanska och har godkända studieresultat, möjligheten att besöka Tokyo.

Läs mer

Ett minne för livet Några röster om Japan

Körsbärsblommor, skoluniform, annorlunda mat och många andra spännande upplevelser. En Japanvistelse som HU-elev på TG är ett minne för livet. Här kan du ta del av några elevers berättelser.

HU16:s japanresa

I juni 2018 fick HU16 äntligen uppleva Japan och testa sin språkkunskaper i praktiken – först som besökare i Tokyo med omgivningar och sedan som elever i japanska gymnasieskolor. Under andra veckan bodde de i värdfamilj och fick se vardagslivet på nära håll. Läs deras blogg som bjuder på fina bilder och elevernas reseberättelser.

Till bloggen

Student i Japan Hälsning från Heather

Heather Saxton gick det humanistiska programmet på TG och tog studenten 2014. Nu läser hon på Hokkaido University. Ett stipendium ger henne möjlighet att studera vidare i Japan. Vi önskar henne lycka till!

"Jag trivs och har det väldigt bra här i Japan. Jag är också otroligt tacksam för att jag fick möjligheten att gå Tumba Gymnasiums Japaninriktning. Tack vare det lärde jag mig så mycket som har hjälpt mig här och utan Tumba Gymnasium kanske jag aldrig kommit hit."

Samarbete med Södertörns högskola

HU på TG och Europaprogrammet på Södertörns högskola fortsätter sitt samarbete. I höst är det HU17 som får möjlighet att delta i två föreläsningar på Europaprogrammets basår samt för- och efterarbeta innehållet i dessa föreläsningar i kursen IRIK - internationella relationer och interkulturell kommunikation (Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering.) Temat för den första föreläsningen den 26 oktober var Europa efter 1815: Industrialisering, ideologier och demokratisering. I november är föreläsningen på engelska och behandlar ämnet "Democracies and Dictatorships in Europe in the 20th Century".

Är du nyfiken på...

att läsa mer om ämnet latin och språkinriktningen?

Läs mer

Vad händer på HU?

Följ oss gärna på Instagram @tg.humanister

Besök från Hokkaido

En hel gymnasieklass från Japan har varit på besök igen. För andra året i rad kom elever från det privata gymnasiet RITSUMEIKAN KEISHO i Hokkaido till TG och togs om hand av humanister som läser japanska samt individuella valet japanska steg 1. Förutom underhållning och presentationer i biblioteket blev det också rundtur i skolan och fika med kanelbullar förstås! Vi ses nästa år igen!

Europeiska språkdagen på Europahuset

HU17 och HU18 firade den europeiska språkdagen genom att delta i Europahusets språkkafé med minilektioner i olika språk och tipsrunda. Förutom de största språken kunde man också testa t ex litauiska, ungerska, tjeckiska och georgiska. Kul! Priser blev det också.

Japandagen 2018

Äntligen fick vi besök från Meiji-universitetet igen och därmed möjlighet att diskutera - och uppleva - kulturella likheter och skillnader mellan Japan och Sverige.

Se bildspelet

HU17 på Etnografiska muséet

En liten annorlunda start på skolåret fick HU17 med två guidade visningar på Etnografiska muséet. Den första handlade om migration, handel och kulturmöten medan den andra var en visning av det japanska tehuset. Intressant!

Välkomna HU18!

Vi hälsar HU18 välkomna till Tumba gymnasium. Här lagar bjuder de sig själva och lärarna på lunch under introduktionsveckan!

HU15 tar studenten

Grattis HU15 till er studentexamen och lycka till med framtida studier. Kom tillbaka och hälsa på!

HU på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården igen

En dansande TG gjorde succé bland alla besökare på Körsbärsblommans dag och våra elever på den japanska profilen gjorde ett jättebra jobb som skolambassadörer och försäljare av japanskt godis i vårt tält. Tack till alla som deltog - på olika sätt. En fin och rolig vårtradition!

Grattis till det fina resultatet!

TG kom på en hedrande fjärdeplats i riksfinalen i Språkolympiaden i Malmö. Konkurrens var hård och frågorna svåra. Vet du t ex vad Kanadas förste premiärminister hette eller vad en malapropism är? Fantastiskt bra gjort av Lina och Sara! Vi gratulerar också Katedralsskolan i Lund som vann gymnasiekategorin i engelska.

Antika filosofer

När eleverna undrade hur man kunde förstå antikens kvinnosyn erbjöd sig Dario att hålla några frivilliga lektioner om antikens tankevärld och filosofi för dem som ville under tre eftermiddagar. Nu har aktiviteten hållit på i snart två månader och flera årskurser är involverade. Äkta engagemang på flera fronter!

Du kan göra skillnad!

Ronja Melin (fd språkelev på TG) inspirerade oss alla när hon idag berättade om sina upplevelser som volontär för Sida och Unicef. Tack för en fantastisk föreläsning om hållbar utveckling, de globala målen, resan till Bhutan och framför allt påminnelsen om att vi alla kan göra skillnad!

HU-elever till riksfinal i Språkolympiaden!

För andra året i rad har HU-klasserna deltagit Språkolympiaden, en tävling i ordkunskap, grammatik och kulturkunskap på engelska. Tack till Sara HU15 och Lina HU16 som med sina fina resultat i kvalomgången valdes till skolans representanter och sedan tävlade i regionfinalen på Kungsholmens gymnasium. Därifrån har de nu gått vidare till att representera hela stockholmsregionen i riksfinalen i Malmö den 12/4. Stort grattis till den fina prestationen!

Med språk kommer man långt

Humanisterna har idag lyssnat på ett inspirerande föredrag av Lena Olofsson-Piras som jobbar som språkhandläggare och översättare på EU-kommissionen. Lena översätter från sju språk och har mycket att berätta från sina 22 år som översättare i Bryssel. Vägen till ditt framtida yrke kan vara krokig eller rak. En sak är säker - ju fler språk du kan, desto större valmöjligheter har du. Idag finns fantastiska möjligheter att ta dig ut i världen och förbättra dina språkkunskaper samtidigt som du lär dig mer om andra kulturer. Våga!

Läs mer!

Althea kartlägger bantuspråk på Stockholms universitet

Althea Löfgren - fd TG-humanist (HU12)- berättade idag för HU17 hur studierna på institutionen för lingvistik har lett henne in i ett forskningsprojekt som handlar om att kartlägga bantuspråk. Tack för att du kommer tillbaka och delar med dig av din kunskap och visar vad språkstudier kan leda till.

Talartävling i japanska

Johanna HU15 deltog idag i den årliga talartävlingen i japanska på Stockholms universitet och höll ett fint tal. Talet handlade bl a om hur hennes intresse för Japan väcktes av japanskt mode men hur hon senare sett Japan i ett vidare perspektiv och uppskattar såväl skillnader som likheter mellan våra båda länder. Skolan är stolt över dig!

Besök från Tokyo

HU16 har idag träffat 11 studenter från Hitotsubashi university i Tokyo. Diskussioner på japanska och engelska blandades med föreläsning, konsert och lunch. Trevligt!

What's typically English?

HU17 in a workshop about the "typically" English - explained by Jess from Bristol.

Humanisternas egen dansgrupp

Wow! Humanisternas egen dansgrupp imponerade stort på skolans julavslutning. Vi vill gärna se mer av er!

A Christmas Carol på Folkoperan

We Wish You a Merry Christmas! In the Bleak Midwinter... God Rest Ye Merry Gentlemen Let Nothing You Dismay. Vi kombinerade litteraturhistoria, engelska och julstämning idag när alla tre årskurserna såg en engelsk uppsättning av Dickens "A Christmas Carol" på Folkoperan. Ding Dong Merrily on High!

Årets julmys

Årets traditionella julmys är slut och vi har njutit av klassernas delikata bakverk, skrattat, lekt och tävlat. Nu är det snart jullov!

HU16 och matens historia

På temat "matens historia" i kursen kulturhistoria jobbade HU-elever tillsammans med elever från restaurangprogrammet under en halvdag, både teoretiskt och praktiskt. Spännande diskussioner, goda köttbullar och samarbete över programgränserna!

Besök från Hokkaido

Nu har TG haft besök från Japan igen! Denna gång kom ett fyrtiotal elever från det privata gymnasiet RITSUMEIKAN KEISHO i Hokkaido, Japan. De togs om hand av humanister som läser japanska samt individuella valet japanska steg 1 och erbjöds både rundtur i skolan, lektionsbesök (olika moderna språk) och presentationer i biblioteket. Sedan blev det svenskt fika och frosseri i japanskt godis som gästerna bjöd på. Tack till Hisako och våra elever som ställer upp och är goda ambassadörer för TG!

TG Connection Day 2018

Sista dagen före höstlovet fick alla åk 1-elever "nya" temporära klasskompisar och dagen fylldes med sociala aktiviteter. Kul! Här ser ni två HU17-elever i full färd med att få sina porträtt målade på vita TG t-shirts.

Guess the European Language!

HU har precis firat den europeiska språkdagen genom att låta alla tre årskurserna tävla i att känna igen 36 olika språk på kort tid. Språk + musik = roligt! Den europeiska språkdagen äger alltid rum den 26 september och instiftades 2001 av Europarådet för att fira språklig mångfald och främja flerspråkighet i Europa.

Humanistdagen på Södertörns högskola

HU15 har varit på Södertörns högskola för att få inspiration inför fortsatta studier. Kortföreläsningar av forskare i etnologi, idéhistoria, historia och arkeologi visade våra treor vad olika projekt inom humaniora på högskolan kan handla om. Vi fick lyssna till spännande föredrag som bl a handlade om kvinnoupproret i Sverige 1917, musikkontakter mellan Sverige och DDR, kärlek och kärleksbrev under 1800-talet och tankar kring förstörelsens historia. Till sist berättade studenter om sina upplevelser av studierna. Tack för en intressant dag!

Bahati!

Vad händer när man kommer in i en grupp vars uppträdande man inte förstår? Hur agerar man då och vilka blir konsekvenserna? Bahati är ett spel om kulturkrockar mellan två folk - Abel och Fabel - som fick igång tankarna hos HU16 och HU17. Här finns många vägar in i undervisningen i kurser som människans språk, samhällskunskap och latin (språk och kultur). Spännande!

Välkomna HU17!

Vi välkomnar våra nya humanistettor till TG med en samarbetsdag på Hågelby. Kul att ni är här!

HU16 på Etnografiska muséet

HU16 inledde läsåret med ett besök på Etnografiska muséet och hann med två fina guidningar. Den första handlade om kulturmöten, handel och migration globalt sett och den andra om muséets japanska tehus, Zui-Ki-Tei. En bra start på åk 2!

HU14 tar studenten

Grattis fina HU14 som idag har tagit studenten! Vi kommer att sakna er mycket. Gå ut och gör världen bättre - men kom tillbaka och hälsa på igen!

Studentmiddag 2017 med HU14

God mat och hög stämning!

Gymnasiearbetet 2017

HU14 har nu redovisat sina färdiga gymnasiearbeten för åk 1 och 2. Här ser ni Eric B, Eric L och Jesper som valde att jobba med översättning av ett dataspel. Lite gemensamt fika för klasserna hanns också med.

Negotiating time

Role playing and negotiating in English 7. HU14 at their very best!

Fina resultat i årets talartävling i japanska

Fyra elever i HU14 deltog i januari i den årliga talartävling som Japanska Ambassaden anordnar tillsammans med Stockholms universitet och Japanska Föreningen i Stockholm. Alla fyra stod för fina prestationer och på bilden ser ni dem tillsammans med Mr Jun Yamazaki, Japans ambassadör i Sverige. Ett extra stort grattis till Erik Andreasson som kom tvåa i gymnasiekategorin i hård konkurrens med elever från många andra skolor. Eriks tal handlade om likheter och skillnader mellan japaner och svenskar vad gäller livsstil och värderingar och byggde på egna erfarenheter och upplevelser i Japan. Tack också till Therese, Magda och Sofia för att ni visar att TG håller hög klass på japanskundervisningen!

Läs mer på Japanska Ambassadens hemsida

Nyhetsarkiv

Läs mer
Gemensamma ämnen 1150
Övrigt 300
Gymnasiearbete100
Individuellt val, varav Ma2b 100p alltid ges på programmet200
Karaktärsämnen 350
Filosofi 150
Moderna språk200
Människans språk 1100
Inriktning Språk 400
Latin - språk och kultur 1100
Språk300
Programfördjupningar 300
Engelska 7100
Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering100
Psykologi 150
Psykologi 2a50
Totalt
Antal poäng2500

Ingrid Hedman (IHE)

Lärare, programansvarig för Humanistiska programmet 070 180 56 36

Engelska och franska

Stellan Andersson

Bitr. rektor för Ekonomiprogrammet, FINEK och Humanistiska programmet 070 521 81 72

Stellan ansvarar också för SYV och Studemus

Hittade ingen i personalen som matchade det du sökte efter.