Hem

Tumba Gymnasium

SA-Medier, information och kommunikation

På SA-Medier, information och kommunikation (åk2 och åk3) får du förena ditt intresse för världen med din talang att skriva. Du lär dig förstå och analysera händelser i Sverige och världen. Varifrån kommer nyheterna? Hur blir en nyhet en nyhet?

Journalistikens roll

Vi lär oss att analysera journalistikens roll i ett demokratiskt samhälle, till exempel hur du kan påverka dem som bestämmer. Du får också lära dig hur media fungerar och hur den globala kommunikationen ser ut.

Idag är journalistik en global bransch och vi får mycket information från olika håll. Men vad ska vi tro på? Vad är reklam och var är nyheter? Vi lär oss att värdera information för att inte bli lurade av media. Vi lär oss också att göra medieproduktioner i form av radio, film och tidning. Vi driver även skoltidningen www.tumbatimes.se.

Tydlig koppling till mediebranschen

På Tumba gymnasium arbetar medieeleverna som riktiga journalister. De skriver i skoltidningen Tumba Times och vi har även samarbete med lokaltidningen Södra Sidan. Givetvis bjuder vi in föreläsare från mediebranschen och gör studiebesök på TV och tidningar.

Vetenskapligt förhållningssätt

SA-Medier, information och kommunikation är en högskoleförberedande utbildning där samhällsvetenskap utgör grunden. Därför satsar vi på att eleverna ska få fördjupade kunskaper inom samhällsfrågor. De får lära sig att kritiskt analysera, inte bara media, utan även politik och samhällsskeenden. Att kunna peka på orsaker och konsekvenser är ett steg på vägen till högskolestudier.

Undervisningen har ett vetenskapligt förhållningssätt och medieteorier och samhällsvetenskapliga tillämpas i elevernas arbeten.

Global profil

Vi har ett globalt profil, vilket gör att eleverna får arbeta med frågor som svensk och utländsk media, global rättvisa, krig och konflikter samt mänskliga rättigheter.

Profilkurser på SAM-Medier, information och kommunikation:

Journalistik, Reklam och Information 1
Textkommunikation
Fotografisk bild 1
Digitalt skapande 1
Medieproduktion 1
Medier, Samhälle och Kommunikation 1

Du får lära dig ...

* Research
* Analysera nyheter och reklam
* Kritiskt granska källor
* Göra undersökningar
* Intervjuteknik
* Skriva artiklar
* Publicera dina texter i skoltidningen
* Göra medieproduktioner som radio och film

Natan från Sydafrika: ”Vill du nå högt så får du jobba för det”

Skoluniform, förbjudet att sminka sig och fem prov i veckan. Det är stor skillnad mellan den sydafrikanska och den svenska skolan.

– Det är mer avslappnat här, tycker Natan Brittz, 17 år, som under en vecka besökt samhällsprogrammet på TGY.

Natan går näst sista året på Camps Bay High School i Kapstaden, som samhällseleverna besökte i vintras.
Natan Brittz är förvånad över att skillnaderna är så stora mellan Tumba Gymnasium och den privatskola som han går på i Kapstaden.

– Det är mycket mer avspänt i Sverige. Vi har skoluniform och säger Mr och Mrs till våra lärare. Det är bara lärarna som får gratis skollunch. Eleverna måste ta med sig egen mat eller köpa något i kafeterian, säger han.

Han berättar också att smink och nagellack är förbjudet bland eleverna. Håret får bara färgas i naturliga hårfärger, så till exempel rosa och grönt hår gillas inte. Man får heller ha så kort tröja att magen syns eller byxorna nedhasade så att underkläderna sticker fram.

– Och har en kille glömt att raka sig får han gå ner till expeditionen och göra det om han blir påkommen, förklarar Natan.

En annan stor skillnad mellan Tumba Gymnasium och Camps Bay High School är att eleverna där inte får bärbara datorer utan får skriva i datorsalar.  Skolan har också strikta regler kring mobiltelefoner. Om en mobil åker fram på lektionstid blir den beslagtagen.

Även själva terminssystemet skiljer sig från det svenska. I Sydafrika har man fyra terminer per år. Skolåret börjar i januari och slutar i december. Eleverna kommer alltså tillbaka till ett nytt skolår efter sommarlovet, som ju i Sydafrika är i december-januari. Terminerna 2 och 4 är så kallade provterminer och i slutet av dessa terminer kan man ha fem prov i veckan, det vill säga tio prov på två veckor.

– Visst är det jobbigt men det är så det är. Om du vill nå högt så får du jobba för det, inte bara förvänta dig att det ska gå utan ansträngning.

Natan Brittz läser alltså näst sista året på ”gymnasiet”. Han har valt avancerad matematik som specialisering och i framtiden vill han arbeta med statistiska uträkningar.

– Jag gillar matte för där finns det alltid ett rätt svar, avslutar han.

Brev från vår vänskola i Kapstaden

Studieresa till Sydafrika

SA12GJ reste till Sydafrika för att samla fakta till gymnasiearbetet.

Studiebesök på Robben Island

SA12GJ besökte före detta fängelseön Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad i 18 år. Mandelas cell är nummer tre från höger. I klassens reseblogg kan du ta del av elevernas erfarenheter från resan.

Till bloggen

Hela gänget som besökte den före detta fängelseön Robben Island.

Timplan

Gemensamma ämnen 1150
Övrigt 300
Gymnasiearbete100
Individuellt val200
Karaktärsämnen 300
Filosofi 150
Moderna språk200
Psykologi 150
Inriktning 350
Journalistik, reklam och information 1100
Medieproduktion 1100
Medier, samhälle och kommunikation 1100
Psykologi 250
Programfördjupningar 400
Digitalt skapande100
Samhällskunskap 2100
Fotografisk bild 1100
Textkommunikation100
Totalt
Antal poäng2500

Kontakt

Gennet Sätherlund (GSÄ)

Lärare, programansvarig för Naturvetenskapliga programmet 070 299 48 57

Samhällskunskap och engelska

Hittade ingen i personalen som matchade det du sökte efter.