Tumba gymnasium/Xenter + finska Prakticum = sant!

Publicerat 7 april 2017

En av bilderna från i utställningen på temat ”Urban- and natural landscapes with or without individuals”. Foto: Robert Ehrnsten

Elever från Tumba gymnasium/Xenters har för första gången samarbetat med finska yrkeshögskolan Prakticum, som finns i både Borgå och Helsingfors. Projektet resulterade i en vandringsutställning med ljudsatta fotografier och TG/Xenters ljudtvåor stod för det fotografiska ljudet. Invigningen i Borgå förra veckan drog en stor publik, såväl representanter från kultureliten som kommunpampar besökte vernissagen. Fotostudenterna har redan varit här och hälsat på i Tumba/Stockholm och ljudeleverna kommer i sin tur att åka över till Helsingfors.

Madeleine Johansson och Rebecka Vahlström, ES15 Ljud.

Projektet gick till så att ljudeleverna fick 50 bilder från Prakticum, som delades upp i klassen, 2-4 bilder var som eleverna sedan ljudsatte. Motiven på bilderna är allt från hundar till skog. Eleverna har jobbat efter en så kallad ”Snap-metod”, som kan liknas vid att knäppa med fingrarna. Det första du tänker på när du ser bilden blir också ditt ljud. ”Det var väldigt kul att jobba på det sättet för det blev så mycket mer fantasi bakom bilderna, än om man suttit och granskat dem”, berättar projektledare Rebecka Vahlström, ES15 Ljud.

Veckan efter påsklovet bär det av till Finland i två dagar för ljudtvåorna. Det blir besök på vernissagen och på Prakticum i Helsingfors.

Läs mer om utställningen och se och lyssna på bilderna på projektets hemsida nu17.cf

Läs fler nyheter