Hem

Tumba Gymnasium

TG-elever i svenska som andraspråk vann pris under Teskedsdagen

Publicerat 31 oktober 2015

Teskedsordern-vinnarbilden

Under 10 veckor har eleverna i svenska som andraspråk 1 på ekonomi, estet -och yrkesprogrammen arbetat med projektet ”Inte en främling” utifrån Teskedsordens material. Eleverna har diskuterat, läst och skrivit om begreppen identitet, rasism och fördom. Teskedsordens kommunikatör Martin Ezpeleta fick upp ögonen för arbetet, tog kontakt vilket resulterade i att han besökte ekonomieleverna. Martin, som har varit krönikör på Aftonbladet, passade på att dela med sig av värdefulla tips till eleverna inför deras slutprodukt – en krönika.

31 oktober fick ekonomieleverna en personlig inbjudan till Teskedsordens årliga kväll för mångfald och mot rasism, Teskedsdagen. 11 elever i sällskap av Vanja och Ayse åkte till Eric Ericssonhallen. Under kvällen var det musik, paneldebatt och prisutdelningar. Kvällen avslutades med ett kort möte med hiphopartisten Timbuktu.

Timbuk2

Under dagen pågick en tävling där bästa bild eller inlägg på sociala medier, som fångat det testskedsordern står för: mångfald och antirasism skulle utses. I hård konkurrens kammade TG:s elever hem priset, en pärltavla gjord av konstnären Johan Karlgren.

Motiveringen
”Den prisbelönade bilden kan tyckas alldaglig, men gömmer en historia värd att uppmärksammas. Det är en bild på en grupp elever från Tumba gymnasium i Botkyrka, poserandes i Kungsträdgården, på väg till Teskedsdagens firande i Eric Ericssonhallen. Det är början på kvällens resa. Och slutet på en annan.

De har läst berättelserna, diskuterat svenskhet och identitet, lärt sig att lyssna och ta in varandras historier och tankar och även berättat om sitt eget utanförskap i starka krönikor, som ni förhoppningsvis också kommer få ta del av. De har inte bara använt vårt material, med hjälp av deras engagerade lärare Vanja Blazevic, har de förädlat det och vuxit i det ansvaret.

’När vi började var det som vilket material som helst, men nu när vi är klara känns det som något större’, berättade en av eleverna under Teskedsdagen.

Så grattis, Tumba gymnasiums förstaårselever på Ekonomiprogrammet, som är vinnarna av Pärltavlan!”

Läs fler nyheter