Hem

Tumba Gymnasium

Nya framgångar i SM för TG:s handbollselever i Jönköping

Publicerat 28 maj 2019

Med två silvermedaljer och en kvartsfinal blev TG bästa handbollsgymnasiet i Stockholmsregionen.

Flera av spelarna i F18 laget tar nu studenten och under sina tre år på TG har de tagit ett SM-guld, ett brons och nu ett silver. Inget dåligt facit.

Då även våra yngre F16-elever tog ett SM-silver finns det chans på fler medaljer också i framtiden.

Killarna hade ett ruggigt oflyt och åkte ut i en jämt kvartsfinal mot SM-guldmedaljörerna från Polhemsgymnasiet i Lund.

Inför hösten ser det bra ut med sökande till NIU-handboll även på killsidan, det kan säkert bli en bra återväxt även där.

Extra ”cred” till våra fantastiska NIU-tränare Caroline, Mats och Martin för allt slit och coachande – det lönar sig!

 

NA16B på äventyr i vackra Stensunds Camping, Trosa.

Publicerat 27 maj 2019

NA16B spenderade 2 fantastiska dagar med vandring, paddling, övernattning i tält och matlagning i det fria. Men framförallt med många skratt och en härlig gemenskap och avslutning på gymnasietiden!

Stort TACK från er mentor Lisa

Studiebesök hos SVT och SR

Publicerat 21 maj 2019

Den 14 maj var eleverna i årskurs ett på Film/TV, Ljud och Foto på studiebesök hos SVT (Sveriges Television) och UR (Utbildningsradion)

Varje år gör vi på det estetiska programmet flertalet studiebesök på olika platser inom mediebranschen. Detta för att våra elever ska se hur arbetslivet och branschen ser ut, men för att vi ofta gör riktiga uppdrag och då måste vi veta hur branschen arbetar. Men det ger också en branschnära kontakt för våra elevers framtida arbete. Våra lärare är, utöver sin läraroll, också ofta verksamma i mediebranschen, vilket gör att vi kan få besöka platser som inte alltid är öppet för allmänheten i vanliga fall.

Vi började dagen på SVT där vi redan i entrén möttes av Bolibompadraken som vi givetvis tog en gruppbild tillsammans med. Sedan mötte Hans Arn, från SVT, upp oss och alla fick besöksbrickor för att kunna komma in. Hans, som arbetat på SVT i över 40 år visade oss runt i de enorma lokalerna där han med både stor skicklighet och en enorm kunskap visade oss runt och berättade om SVT:s olika program, om deras historia och framtid. Vi fick se flertalet studios, där olika program spelas in, exempelvis ”Labyrint”, ”Bolibompa”, olika idrottsprogram och givetvis fick också kika in i studion där SVT Nyheter sänds. På vägen fick vi också kika in i Bolibompa-drakens hus, se rekvisita-tillverkningen och fick också gå igenom den pulserande redaktionen, där alla redaktörer sitter.

På vägen mötte vi också Nassim Al Fakir som var mitt uppe i en inspelning.

Efter rundturen lämnade Hans över oss till UR där vi fick träffa Åse Tolgraven som berättade om UR:s olika program och som guidade oss runt. Sedan var det dags för lunch och en paus i parken utanför. Efter lunch fick vi träffa redaktionen för Tänk till”, som ville intervjua eleverna och få feedback om vad de tycker om programmet. Våra elever fick också ställa frågor till redaktionen, frågor som de arbetat fram i på lektionerna i skolan före studiebesöket.

Estetdagen 13/5

Publicerat 13 maj 2019

Årets estetdag, som är ämnad för estetklasserna bjöd på en mängd kreativa verksamheter och redovisningar. I Nisellsalen i Xenter-huset visades för ettor och tvåor, ett urval av treornas gymnasiearbeten, presenterade av skaparna själva. I biblioteket och på film-institutionen visades de sedan tillsammans med de resterande arbetena dels i form av filmer, ljudkreationer och fotografier men också cosplay-dräkter, grafiska noveller och tv-spel.

TG-elev tilldelas Malin Söderströms stipendium

Publicerat 8 maj 2019

Svenska kocklandslaget har nu presenterat tre elever som rekryterats till laget genom Malin Söderströms stipendium. En av dessa är Matilda Pylkköö från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tumba gymnasium. Stort grattis!

Läs mer HÄR

Affischtävling under läsveckan

Publicerat 3 maj 2019

Under läsveckan deltog elever i bildklassen ES17 i en affischtävling med temat läsning. Det vinnande bidraget kommer att tryckas som en ljudabsorberande tavla som kommer hänga i skolans bibliotek. Här är resultatet från omröstningen:

 1. Selma Zetterström

2.Emma Blomstrand

3. Arvid Aspeborg

Stort tack till alla som deltog och röstade!

Evin Ahmad besökte TG under läsveckan

Publicerat 25 april 2019

Skådespelaren och författaren Evin Ahmad besökte Tumba gymnasium och mötte journalisten Vesna Prekopic i ett samtal om bland annat identitet, klass, drömmar och skrivande.  I sin bok En dag ska jag bygga ett slott av pengar skildrar Evin Ahmad en ung kvinna som liksom hon själv är från Akalla och kommer in på Scenskolan. Helt plötsligt är hon omgiven av människor som pratar annorlunda och har helt andra erfarenheter och privilegier. Evin Ahmad ser sin uppväxt i orten som en styrka och tillgång i sitt arbete som skådespelare. Det är en livserfarenhet hon kan hämta mycket ifrån när hon arbetar med dramatiska tolkningar.

Evin Ahmad svarade på frågor som elever från Tumba gymnasium skrivit och lämnat in. De undrade bland annat vad som hände i hennes liv när hon skrivit boken? Hur det var att skriva den? Hur hon lyckades hålla fast vid sina drömmar? Hon gav dem det praktiska rådet att skriva ner saker i anteckningar på mobilen. Hon skrev hela sin bok så. Hon pratade också om hur viktigt det är att lägga ner tiden och verkligen syssla med det man vill bli bra på. Den som vill någonstans får vara beredd på att få kritik och att själv tvivla, men det gäller att ändå hela tiden fortsätta framåt.

 

Foto: Lina Berglund

Nu kan du lyssna på Biblioterapipodden

Publicerat 18 april 2019

I samband med Världsbokdagen arrangerar Tumba gymnasium Läsveckan 23-26 april. Det är mycket som händer: högläsning, författarbesök med Evin Ahmad, en affischtävling och blind-date med böcker. Dessutom har vi spelat in en podd där vi utgår ifrån olika livsbekymmer som elever lämnat till oss och pratar om hur man kan tackla dem med litteratur, musik, film eller TV-serier. De problem vi tar upp är: kroppskomplex, självmordstankar, när det är svårt att gå upp på morgonen och hur man gör när man saknar solen de mörka månaderna på året.

Biblioterapipodden är ett avsnitt i podden Studio Tumba som du kan lyssna på överallt där poddar finns. Sök på Studio Tumba!

Vi som poddar är Marcus Fevik Paikin ES17LJUD,  bibliotekarien Lina Berglund och lärarna Johan Blomberg och Vania Moore Briones.

Om du är intresserad av biblioterapi eller vill prata om böcker, kontakta Jimmy eller Lina i TGs bibliotek.

#tgläser

Volleybollcup på TG

Publicerat 15 april 2019

ES16 imponerade stort och tog hem volleybollcupen för åk 3 i en finalduell mot lärarlaget, som besegrades med 2-1 i set. Ett extra tack till TGIFs Hiba, Somer, Henke, Jocke och Bea som fixade arrangemanget.

 

Rättegångsspel på Stockholms universitet

Publicerat 11 april 2019

Igår onsdagen den 10 april 2019 så var det då äntligen dags för rättegångsspel på Stockholms universitet med ÅK1 Ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Det var EK18JU som fick chansen denna gång att ”gnugga geniknölarna” för att spela upp ett rättegångsspel om försäkringsrätt som heter ”Leo vs. försäkringsbolaget”. Eleverna fick möjligheten att hitta på bra argument för att domstolen skulle döma som de ville samt hitta på ett bra domslut. Eleverna var ”taggade” och jätteduktiga! Bra jobbat EK18JU och tack för att ni representerade Tumba gymnasium på ett sådant positivt vis!