Hem

Tumba Gymnasium

Medaljregn över Tumba gymnasiums handbollstjejer

18 maj 2017

Tårtkalas med guldkant för våra medaljörer.

I helgen avgjordes SM i handboll i Malmö och det blev SM-guld för våra Sorunda-tjejer, som tog guld i A-flickklassen. IFK Tumbas damjuniorer ville inte vara sämre utan tog sig också hela vägen till final där man förlorade knappt och därmed tog hem SM-silvret. Grymt bra jobbat och grattis från hela Tumba gymnasium!

Läs mer om SM på laget.se och svenskalag.se

Fartfyllt studiebesök på GIH

9 maj 2017

I onsdags förra veckan (3 maj) besökte eleverna från kurserna Idrottsledarskap och Friskvård & Hälsa (individuella valet) GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan, i Stockholm. Tumba gymnasiums VFU-studenter Linn och Elin bjöd på en guidad tur runt skolan och våra elever fick pröva på både mattövningar och höga hopp. Det blev ett mycket uppskattat studiebesök. Tack GIH, Linn och Elin för en inspirerande dag!

Jens Lapidus dragplåster när TG firade världsbokdagen

25 april 2017

Igår uppmärksammades världsbokdagen, som infaller 23/4 varje år, på Tumba gymnasium. Lite här och där på skolan kunde man läsa citat från välbekanta och älskade författare, men också få veta vilken bok några mer eller mindre kända personer läser just nu. Personalen bar skyltar med titeln på boken de läser eller precis har läst. I biblioteket fanns möjligheten att dejta en bok eller låna boken bakom favoritfilmen. En ”Crime Scene” med utvalda deckare placerad mitt i biblioteket väckte särskilt intresse och nyfikenhet. Sist och inte minst kom Jens Lapidus hit och berättade om sitt skrivande, litteratur och juridik för en stor grupp entusiastiska elever. Vi ser redan fram emot nästa års firande av världslitteraturen och upphovsrätten.

Läs mer om världsbokdagen på unesco.org

Årets Hockeycup på TG – ett topparrangemang

24 april 2017

I fredags avgjordes Tumba gymnasiums Hockeycup i Ishuset. För arrangemanget stod våra hockeyelever och det blev en toppendag med hockeycup och prova-på för de Åk9-elever som sökt till oss. Efter tre täta matcher i vänskapens tecken stod Annerstaskolan (Huddinge) som segrare och fick lyfta bucklan. Dagen avslutades med rundvandring och information om TG samt lunch i skolrestaurangen tillsammans med våra hockeyelever. Besökarna kom från Annerstaskolan och Botkyrkas grundskolor samt några elever från Rönninge, Järna och Södertälje.

Vi ser fram emot hösten och hoppas på många nya duktiga hockeyspelare på TG.

Stabil domartrio, från vänster: Sebastian Nordlander RL15, Mattias Rissler FT16 och Jakob Karlsson FINEK15

Finalisterna i ”Remake biblioteket” uppvaktades på Novisen

19 april 2017

 

Finalisterna i arkitekttävlingen Remake Biblioteket 2017

Igår tisdagen den 18 april uppvaktades finalisterna i tävlingen ”Remake biblioteket” med en god trerätters lunch på restaurang Novisen. I samband med detta fick eleverna också ta emot diplom. Stort grattis till finalisterna som nu väntar på att höra vad arkitektbyrån Reflex tycker om bidragen och som tillsammans med lärarna på teknikprogrammet snart utser en vinnare. Vi väntar med spänning!

HU15 i Japan

11 april 2017

Hisako och elever i HU15

Nu är humanisterna i Japan! Under två efterlängtade veckor får elever ur HU15 testa sina språkkunskaper i praktiken – först som besökare i Tokyo med omgivningar och sedan som elever i japanska gymnasieskolor. Under andra veckan bor de i värdfamilj och får se vardagslivet på nära håll så nu väntar många nya upplevelser. Följ deras blogg som bjuder på fina bilder och elevernas reseberättelser.

https://hu15ijapan.tumblr.com/

Tumbaelever i Hakone

1150 tårtbitar när Tumba gymnasium firar

10 april 2017

Suzana står beredd att dela ut tårtbitar på löpande band.

Tumba gymnasium lyckades perfekt i gymnasievalet och är nu länets fjärde mest sökta gymnasium – och klar etta i Södertörn. Det ville vi fira med ett jättestort tårtkalas, men vi ville också fira att våra elever i årskurs 1 var så positiva i årets elevenkät. Stämningen i klassrummet, tryggheten på skolan och engagerade lärare är några styrkor som förbättrats de senaste åren och som gör Tumba gymnasium ännu lite bättre. Varför inte passa på att fira att det snart är påsk också, med 1150 härligt gula prinsessbakelser.

För att möta det stora söktrycket har vi ett extra öppet hus onsdagen den 3 maj kl 18:00-19:00. Kom och besök oss du också. Välkommen!

Eleverna på IM fick pröva på att skydda ägg

7 april 2017

Lagom till påsklovet fick eleverna på IM släppa loss kreativiteten i ett så kallat ”ägglossningsprojekt”. Syftet med projektet var att hitta en lösning som skulle skydda ägg från att krossas vid fall från en högre höjd.

Tumba gymnasium/Xenter + finska Prakticum = sant!

7 april 2017

En av bilderna från i utställningen på temat ”Urban- and natural landscapes with or without individuals”. Foto: Robert Ehrnsten

Elever från Tumba gymnasium/Xenters har för första gången samarbetat med finska yrkeshögskolan Prakticum, som finns i både Borgå och Helsingfors. Projektet resulterade i en vandringsutställning med ljudsatta fotografier och TG/Xenters ljudtvåor stod för det fotografiska ljudet. Invigningen i Borgå förra veckan drog en stor publik, såväl representanter från kultureliten som kommunpampar besökte vernissagen. Fotostudenterna har redan varit här och hälsat på i Tumba/Stockholm och ljudeleverna kommer i sin tur att åka över till Helsingfors.

Madeleine Johansson och Rebecka Vahlström, ES15 Ljud.

Projektet gick till så att ljudeleverna fick 50 bilder från Prakticum, som delades upp i klassen, 2-4 bilder var som eleverna sedan ljudsatte. Motiven på bilderna är allt från hundar till skog. Eleverna har jobbat efter en så kallad ”Snap-metod”, som kan liknas vid att knäppa med fingrarna. Det första du tänker på när du ser bilden blir också ditt ljud. ”Det var väldigt kul att jobba på det sättet för det blev så mycket mer fantasi bakom bilderna, än om man suttit och granskat dem”, berättar projektledare Rebecka Vahlström, ES15 Ljud.

Veckan efter påsklovet bär det av till Finland i två dagar för ljudtvåorna. Det blir besök på vernissagen och på Prakticum i Helsingfors.

Läs mer om utställningen och se och lyssna på bilderna på projektets hemsida nu17.cf

Arkitekttävlingen Remake Biblioteket del 1 avgjord

31 mars 2017

Robin Björnbergs förslag fick flest röster i tävlingen.

Hur kan det ultimata biblioteket på Tumba gymnasium utformas? Den frågan fick tvåorna och treorna på teknikprogrammet besvara i en arkitekttävling som fick namnet ”Remake biblioteket”. Flera elever valde att anta utmaningen och femton bidrag gjorde till slut upp om vinsten. Tävlingen gick ut på att ta fram förslag på hur biblioteket kan göras om för att bättre uppfylla elevernas och personalens önskemål. Hänsyn togs bland annat till behovet av bättre och fler studieplatser, funktionella grupprum och bättre akustik. De sex bidrag som lyckades bäst i tävlingen skapades av Robin, Michel & George, Kalle, Leone Lukas och Mischa. Se bidragen här. Idag tar tekniklärare Lars Waara med bidragen till arkitektbyrån Reflex, som i sin tur kommer att plocka ut den lösning som bäst möter Tumba gymnasiums behov. Fortsättning följer.