Hem

Tumba Gymnasium

Nobelpristagare Angus Deaton besökte TG

Publicerat 9 december 2015

Angus-Deaton

Elever från ekonomi- och juridikprogrammen på Tumba och S:t Botvids gymnasium fick idag besök av årets nobelpristagare i ekonomi – Angus Deaton, professor vid Princeton University, NJ, USA. Föreläsningen TV-filmades. Inför en fullsatt aula berättade Deaton om sin fattiga uppväxt i Edinburgh, Skottland, om den svåra vägen till studiemotivation och om hans forskning som slutligen gav honom priset ”för hans analys av konsumtion, fattigdom och välfärd”. Deaton har sin far att tacka för mycket och inledningen var mycket av en kärleksförklaring till honom.

Deatons arbete genomsyras av behovet av att förstå hur individen fattar beslut och vikten av att se att ekonomi handlar om ”the real world”, vad människor gör och hur deras levnadsförhållanden ser ut.

Angus-Deaton-elev

Deaton menar att vi alla har en moralisk och etisk plikt att försöka göra världen bättre. Han passade också på att skicka med några goda råd på vägen till eleverna: ”Jobba hårt, var nyfiken och ägna dig åt det du är intresserad av”.

Elev-fragor

Besöket avslutades med en frågestund där eleverna turades om att ställa frågor som de förberett. Deaton svarade utförligt på samtliga frågor och vi fick bland annat veta att han inspirerats mycket av en tidigare nobelpristagare, Sir Arthur Lewis, som också fokuserade mycket på fattigdomen i världen i sin forskning.

Gruppbild-nobelbesok

Läs fler nyheter