Hem

Tumba Gymnasium

Holland, Den Haag den 13 Januari

Publicerat 20 januari 2015

DSC_0034.JPGHaag

I måndags kväll landade Ek12Ju i Holland och ICC och ICJ stod på schemat. Vi fick äta frukost på vandrarhemmet och strax efter begav vi oss ut i det gråa, kalla, blåsiga, regniga vädret. Ja du ser! Men värre kunde det ha varit! :D

Vårt första mål var ICC (International Court of Crime) vilket är en internationell domstol i Haag som tar upp brott mot de mänskliga rättigheterna och ofta är det fall kring folkmord etc. Turen var med oss den dagen, det fanns en förhandling på gång och vi fick vara åhörare och se vilka som var åtalade med deras advokater och hur förhandlingen gick till. I princip använder de samma system som man använder i Sverige men på ICC fanns det dock fler åklagare och advokater samt fler domare än vad man i Sverige är van vid. Dessutom sitter inte åhörarna inne i rättssalen utan det går en glasvägg emellan. Till vår otur fick vi inte lyssna på hela förhandlingen då vissa delar var privata och man endast kunde lyssna via hörlurar. Men fallet handlade om två män som hade blivit åtalade för mord på x antal människor i Kenya.

Vårt andra mål var ICJ (International Court of Justice) känd som ”fredspalatset” vilket också är en internationell domstol i Haag men som dock endast tar upp mål om konflikter mellan stater och ofta handlar konflikterna om att staterna inte är överens. Vi fick inte gå in och titta på rättsalarna. Vi fick endast besöka besökscentret och lyssna på ett 30 minuters program om ICJ:s historia. ICJ är ett jättevackert palats men en stor fin trädgård. Det såg så magiskt ut.

När vi var klara med båda besöken fick vi lov till egen tid och begav oss därmed iväg för att äta, shoppa och upptäcka Haag. Det var häftigt att se hur rättsalarna och själva domstolen var och vilket system dem använde. Dessutom var det roligt att få träffa juristerna och se hur de såg ut och vad de hade på sig för kläder. Det hade en väldigt formell klädsel som tillhör den klassiska tidens jurister.

Trots att det var grått, lite kallt, blåsigt och regnigt vart dagen ändå lyckad.

Mary G

Läs fler nyheter