Hem

Tumba Gymnasium

Nytt spännande samarbete med Postmuseum

Publicerat 28 maj 2020

Tumba gymnasiums elever som går andra året på Estetprogrammet-Ljud har producerat ljudberättelser om byggnaden där Postmuseet huserat i 300 år, till jubileumsutställningen ”300 år”.

Postmuseum. Litografi av Ferdinand Tollin.

Eleverna har, förutom att jobba medvetet med rösten, fått göra ljudarkeologi. Fanns det skrivmaskiner på slutet av 1800-talet? Hur lät det i Gamla stan på 1700-talet? Eleverna hämtade ut bandspelare på skolan och sen har de spelat in sina röster i garderober eller under täcket hemma. Så inspelningen är anpassad efter de förutsättningar coronapandemin skapat. Postmuseet är mycket nöjda med elevernas berättelser.

Nu ska ljudeleverna skapa korta radioteaterpjäser utifrån texterna de läst in. De blir spännande, för de har inte tillgång till varken studio eller skådespelare, men de är kreativa.

Läs mer om utställningen ”300 år” och lyssna till elevernas ljudberättelser här: http://www.postmuseum.se/utstallning/300-ar/

Hur fungerar hemundervisning för blivande kockar?

Publicerat 28 maj 2020

Foto: Felicia Danielsson/Sveriges Radio.

P4 Stockholm besökte Tumba gymnasium för att intervjua läraren Johan och Linn som går åk två på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.

De var nyfikna på att höra mer om de kreativa lösningar man hittat för att utbilda eleverna på distans inom ett så praktiskt område som matlagning.

Reportaget hittar ni här: https://sverigesradio.se/artikel/7481918

Nytt odlingsprojekt på TG

Publicerat 27 maj 2020

Mitt i karantänen lyser det ett grönt hopp för IMs innergård. Vår fantastiska och engagerade lärare Camilla Segerdahl har städat, putsat, konkat och burit och fixat i ordning gården ordentligt inför vårt kommande odlingsprojekt. Hon har även passat på att måla om vad som numera kanske är den snyggaste bänken på hela skolan.
Vi på IM tycker att hon gjort en enastående insats och ser fram emot att komma tillbaka till skolan och till vår hängivna och drivna växtgrupp.

Digitalt Öppet hus på TG (se repris)

Publicerat 6 maj 2020

 Tack alla besökare till vårt digitala öppna hus. För er som missade sändningen lägger vi ut filmen som repris. 

1:04 Alfs tal, 7:14 Humanistiskaprogrammet, 10:48 Samhällsprogrammet

13:18 Restaurangprogrammet, 15:34 IDROTT NIU LIU, 21:21 Naturvetenskapsprogrammet

24:27 Estetiska programmet, 29:43 Ekonomi och Finek, 34:55 EL & Fordon

40:41 Teknikprogrammet, 44:23 Skolrestaurangen, 46:46 TG så mycket mer

50:47 TACK

Digitalt öppet hus på TG onsdagen den 6 maj kl 18-19

Publicerat 6 maj 2020

Vårt digitala Öppna hus är egenproducerat av elever, lärare och skolledare på Tumba gymnasium. Nästan alla gymnasieskolor i länet slösar bort pengarna på reklambyråer som gör massa stereotypa Öppna-hus-filmer, men så jobbar vi inte på TG. Vi är alltid 100 procent oss själva, på riktigt – och vi lägger såklart pengarna på eleverna, lärarna och att bygga bra skola istället för på marknadsföringsbolag. TG – Tumba gymnasium  – The Real Thing! Lite roligare, lite seriösare, lite bättre på i stort sett allt.

Fram till gymnasievalet kommer vi att ha chattfunktionen öppen mellan 10-12 varje skoldag. Kommer du på fler viktiga frågor är det bara att gå in på denna hemsida och fråga!

Välkommen till TG du också!

 

 

Stor succé för TG i gymnasievalet – digitalt Öppet hus onsdag 6/5 kl 18-19

Publicerat 1 maj 2020

Vi tackar alla 3065 (rekord-) elever som har sökt till TG inför HT2020.

670 av er har dessutom gjort det i första hand och vi är en av de mest sökta gymnasieskolorna i länet – helt fantastiskt! Många har mejlat och bett att få besöka TG, men det går inte p g a Corona.

Men digitalt kan ni få träffa oss!

Välkommen på ”digitalt” Öppet hus onsdagen den 6 maj klockan 18:00-19:00.

Länken läggs ut här på hemsidan på onsdag, när det drar ihop sig.

Mösspåtagning torsdag den 30 april klockan 13

Publicerat 29 april 2020

Hej blivande studenter. Mösspåtagningen torsdagen den 30 april klockan 13:00 (Länk: https://youtu.be/zqHb4IQUkrM

Skola som vanligt – men ingen vanlig skola när TG undervisar digitalt

Publicerat 19 mars 2020

Corona stängde alla Sveriges gymnasieskolor onsdagen den 18 mars. Tur att TG:s lärare är proffs på digital undervisning och från och med idag pluggar alla elever enligt schema precis som vanligt – men det sker på distans och digitalt. Som rektor säger jag så här: Skola som vanligt, men ingen vanlig skola! För att det ska bli så proffsigt som möjligt har lärarna arbetat och förberett sin digitala undervisning tillsammans i sina lärarlag. Naturligtvis är det lite nervöst för många lärare att livesända, men tillsammans har de lyckats få till det fantastiskt bra, och de har haft kul och lärt sig mycket samtidigt. Eleverna verkar nöjda. Jag har ”webbpratat” med massa elever i olika klasser som är väldigt nöjda hittills och som jobbar på bra med hög och god närvaro. Nu gäller det att hålla ut och fortsätta jobba. Skolorna kommer sannolikt vara stängda i flera veckor och då gäller det att sköta skolan som vanligt, fast digitalt och på distans. Du som är elev hos oss får mer information gällande det viktigaste via V-klass. Till er andra kan jag bara säga att TG är en skola som älskar och ligga i framkant och som klarar alla hinder – välkomna till oss.

 

INFORMATION FRÅN KURATORER, SKOLSKÖTERSKOR, STUDEMUS OCH SYV

Publicerat 19 mars 2020

Alla i elevhälsan; SYVar, Studemus, kuratorer och skolsköterskor finns tillgängliga för er elever som vanligt, men via sms, telefon, Vklass, mail och googleHangouts. Vi har dagligen öppen mottagning kl 10-12. Då finns vi vid datorn för spontana chattförfrågningar på Hangouts. Du tar kontakt genom att starta en ny chatt där du skriver in namnet på den utav oss du vill prata med, därefter kan vi svara dig i chatten.

Alla andra timmar på arbetsdagen går det att kontakta oss med frågor, funderingar eller för att boka tid för digitala samtal. Redan bokade möten kommer starta genom chatten, då vi skickar en inbjudan på Hangouts vid den tid vi kommit överens om.

SYV

Stefan Hägnan,
Tel: 072 596 69 97
mail: stefan.hagnan@botkyrka.se
EE, FT, RL, NA, TE, HU, AST, IM

Souzi Yakob De Basso
tel: 073 338 59 06
mail:souzi.yakob.de.basso@botkyrka.se
SA/SA, SA/BE, EK/EK, EK/JU, FINEK, ES

STUDEMUS

Malene Steensgaard
Via V-klass
Tel: 070-187 09 48
Mail: malene.steensgaard@botkyrka.se

Veronica Engström
Via V-klass
Tel: 076 341 31 12
Mail: veronica.engstrom@botkyrka.se

Vanja Karlsson
Via V-klass
Tel: 070 224 34 79
Mail:vanja.karlsson@botkyrka.se

Agnetha Strömbäck
Via V-klass: 070 188 69 79
Tel:
Mail: agnetha.stromback@botkyrka.se

KURATORER

Jenny Odefjärd,
tel: 073 421 88 02
mail: jenny.odefjard@botkyrka.se
SA, ES, EK, FINEK, HU, AST

Natasha Scott,
tel: 070 207 77 80,
mail: natasha.scott@botkyrka.se
EE, FT, RL, NA, TE, IM

SKOLSKÖTERSKOR

Stina Bergström
tel: 073-380 77 90,
mail:kristina.bergstrom@botkyrka.se
SA, ES, EK, FINEK, HU, AST

Mårten Olin
tel:070-187 09 37,
mail: marten.olin@botkyrka.se
EE, FT, RL, NA, TE, IM

Regionfinal i Språkolympiaden – i både engelska och spanska!

Publicerat 4 mars 2020

Vi är stolta över våra språkelever som tagit skolan till regionfinal i Språkolympiaden/International Language Competition – både i engelska och i spanska. Igår gick tävlingen av stapeln på Kungsholmens gymnasium så nu håller vi tummarna. I engelska representerades TG av Stina HU17 och Sofia HU18 som kvalificerat sig genom sina utmärkta resultat i kvalomgången. I spanska var det Kerim EK18EK och Sandra SA18SA som tack vare sina fina resultat valdes till representanter. Tack för att ni ställer upp för er skola!