Tre fina TG-ambassadörer från HU – och en vinnare!

Publicerat 9 februari 2020

Talartävling i japanska

Vi gratulerar Jona HU17 som i helgen vann första pris i gymnasiekategorin i en talartävling i japanska på Stockholms universitet. Tävlingen anordnas varje år av Japanska ambassaden och Japanska föreningen och deltar gör ett antal skolor från hela Sverige.  Jonas tal handlade bl a om hur den japanska populärkulturen kan bidra till att förändra den japanska arbetsmarknaden i framtiden. Fina prestationer gjorde också Stina HU17, som fick ett välförtjänt ”fighting prize” för sitt tal, och Nathalie HU17. Tack till er alla tre för att ni visar att undervisningen på TG håller hög kvalitet!

PWCs VD besöker Tumba gymnasium

Publicerat 30 januari 2020

Fredagen den 17/1 hade TG-ekonomerna besök av våra mentorer från näringslivet. Denna gången följde även Peter Nyllinge med, VD på PWC Sverige. Först hade vi en liten panelintervju där vi pratade om hur viktigt det är att bryta ner barriärer och vidga våra horisonter. Höjdpunkten var dock att Peter tillsammans med konsulterna Agneta och Elin träffade klassen EK18EK och stöttade dem i sitt arbete med att ta fram affärsplaner. Precis som förra året kommer årets projekt avslutas med en redovisning på PWCs huvudkontor i Stockholm.

(EK18EK på besök hos PWC  vårterminen 19)

(Från vänster: Patrik Kull, Lärare företagsekonomi, Agneta Zelmin Ansvarig PWC Include, Peter Nyllinge VD PWC på besök hos Tumba Gymnasium)

Talmansbesök på Tumba gymnasium

Publicerat 29 januari 2020

Fredag 24/1 gjorde Talman Andreas Norlén tillsammans med landshövding Sven-Erik Österberg ett mycket uppskattat besök på Tumba gymnasium med anledning av demokratins hundraårsjubileum i Sverige. Efteråt fick eleverna chans att fika, mingla och fråga ut talmannen. Enligt sekretariatet var besöket på TG det bästa demokratibesöket under hela talmansturnén. Inte illa!

Stockholmdirekt har publicerat en artikel från besöket, där de passade på att intervjua några av förstaårseleverna om skolan och vad som är viktigt att tänka på inför gymnasievalet: https://www.stockholmdirekt.se/ettsthlm/gymnasievalet-du-tjanar-pa-att-kliva-ut-ur-trygghetszonen/reptaB!ZxUk@krBcjoSDgWcZbAgoQ/

Temadagen

Publicerat 20 januari 2020

För ettorna inleddes terminen med en mycket uppskattad tradition på Tumba gymnasium   Temadagen! Temadagen är en heldag fylld av roliga aktiviteter och god mat, och det är en fantastisk chans för våra ettor att lära känna elever på andra program. Dagen bjöd bland annat på: mänskliga pyramider, speeddejtning, heta stolen, tröjporträtt, poesipussel, disco, karaoke och sumobrottning.

VÄLJ TUMBA GYMNASIUM

Elever från TG lagade mat till Nobelbanketten

Publicerat 4 december 2019

För andra året i rad representerade elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet TG i köket på Stadshuset under Nobelbanketten.

Det är en fantastisk möjlighet för eleverna att nätverka och skaffa sig kontakter för livet. De får möjlighet att jobba sida vid sida med några utav Sveriges bästa kockar och i år är menyn signerad Sebastian Gibrand som tog silver i världens mest prestigefulla matlagningstävling Bocuse d’or.

Vi är väldigt stolta över Pontus Sabel RL18 & Nicholas Wright RL17 som genomförde dessa fyra långa dagar med bravur!

Utmanande caseövning med Massi advokatbyrå

Publicerat 4 december 2019

Igår förärades EK18JU med besök från Massi advokatbyrå än en gång. Denna gång fick eleverna gnugga sina geniknölar för att företräda åklagarsidan respektive den tilltalades sida i det spännande målet ”fyllebråk- skyldig eller oskyldig?”. Eleverna tog fram sina vassaste argument och övertygade till och med David Massi och Rebecka Halef  om att just deras version av vad som hade skett den där kvällen mellan ”hederliga Bengt”, ”kriminella Lena” och ”Arne alkis” var den korrekta.  Massi advokatbyrå tog sedan upp viktiga straffrättsliga principer såsom; åklagaren har bevisbördan, hellre fria än fälla och att något måste vara bevisat bortom allt rimligt tvivel.

Föreläsning med Advokatbyrån Massi

Pepparkakshustävling på IM

Publicerat 4 december 2019

I den traditionsenliga pepparkakshustävlingen på IM gästades IM19 av RL19. Eleverna fick varsitt kit med pepparkakshus att montera inklusive kristyr, papper, godis, pepparkakor, glitter m.m. Eleverna bjöds även på pepparkakor, julmust och lugn julmusik. Det avslutades med att en jury korade tre vinnare: : Reda Chamil från IM19A på förstaplats, Madelene Nordén och Meja Edin från RL19 på andraplats och resterande deltagare fick dela på en välförtjänt tredjeplats.

Alla kan DANSA!

Publicerat 3 december 2019

I veckan genomförde våra elever i åk 2 våra traditionsenliga Dansdagar som ingår i kursen Idrott o Hälsa 1.

Eleverna fick testa flera olika rytmer och danser under duktiga instruktörers ledning.

Vals och Bugg varvades med Zumba och Streetdance.

Närvaron var i stort sett 100% och vi möttes av många glada miner och nöjda elever.

Stort TACK

Idrottslärarna

HU-elever tävlar i översättning

Publicerat 21 november 2019

Fyra elever i HU18 representerar idag TG i den europeiska översättningstävlingen Juvenes Translatores. Tävlingen äger rum samma klockslag i hela EU och deltagarna har två timmar på sig att översätta en text från valfritt EU-språk till ett annat. Våra elever använder sig av språken spanska, finska, polska, engelska och svenska förstås. Ordböcker i pappersform är tillåtna hjälpmedel men inte internet. Översättning handlar inte bara om att förstå innehållet utan också om att hitta rätt stilnivå och verkligen få fram budskapet i texten. Vi håller tummarna och är – som vanligt – stolta över er!