Hem

Tumba Gymnasium

Välkommen till skolstart Ht2020 – observera: olika uppropstider för olika klasser och årskurser

Publicerat 8 juli 2020

Hej alla nya och gamla TG elever till ett nytt läsår vid Tumba gymnasium. Trots Corona kom vi i mål på ett utmärkt sätt och resultaten var verkligen utmärkta i samtliga årskurser. Vi får hoppas på ”vanlig skola” i höst och om det blir som vi hoppas så är det dessa tider som gäller för upprop och skolstart.

Årskurs 2 startar skolan måndagen den 24 augusti klockan 13:30 – se Vklass 10 augusti för mer info.

Årskurs 3 startar skolan tisdagen den 25 augusti klockan 13:30 – se Vklass 10 augusti för mer info

Årskurs 1 startar skolan redan onsdagen den 19 augusti. Samling i aulan, Tumbascenen. Här har vi olika uppropstider för de olika programmen. Ni kommer att vara i skolan mellan 3-5 timmar per klass, och alla våra nya ettor bjuder vi på skollunch redan denna första dag.

08:30 Naturvetenskapliga programmet

09:00 Teknikprogrammet

09:30 Samhällsprogrammet, Humanistiska programmet

10:00 Ekonomiprogrammen, Finansekonomiska programmet

10:30 El- och energiprogrammet (el installation/el-data)

11:00 Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fordonsprogrammet

11:30 Estetiska programmet

IM-programmet har sitt upprop torsdagen den 20 augusti klockan 14:00 i gymnasiebiblioteket

I början av augusti skickar vi hem mer detaljerad information i brevlådan till dig. Då kommer du få veta allt du behöver veta för ett lyckat läsår vid Tumba gymnasium. Vi ska göra allt för att dina gymnasiestudier blir så lyckade som möjligt! Ha ett fint sommarlov så länge!

Alf Solander, rektor TG

Risk för inställda studentavslutningar om riktlinjerna inte följs

Publicerat 7 juni 2020

Risk för inställda studentavslutningar om Folkhälsomyndighetens och kommunens riktlinjer ignoreras och det finns risk för ökad smittspridning. Det har kommit till skolans kännedom, både via mentorer och andra vuxna, att det kan finnas både klasser, och vänner till de blivande studenterna, som tänker strunta i Folkhälsomyndighetens krav på smittsäkra studentavslutningar. Det kan t ex handla om att man bjuder in kompisar eller sina anhörig till skolans område och att det därför blir folksamlingar och trängsel på skolans område.

Vi är många som jobbar hårt med att fixa fina avslutningar för er elever. Vi organiserar musik, fotografering, tal och försöker göra detta till en stund att minnas för resten av livet. Självklart skulle vi som jobbar med arrangemangen, bli lika besvikna som alla våra studenter om det visar sig att vi måste ställa in avslutningarna.

Vi kör ju studentavslutningarna från onsdag morgon till fredag. Vi har bara gått ut med info klassvis som en signal att man ska strunta i att gå på andras avslutningar. Vi kommer att utvärdera säkerhetsläget efter varje klassavslutning. Om situationen bedöms som alltför okontrollerbar ur ett smittskyddsperspektiv kan jag som rektor tvingas ställa in studentavslutningarna med mycket kort varsel.

Vi kommer att använda oss av V-klass och även hemsida om vi tvingas till några drastiska och tråkiga beslut. Ha koll där och ni blir informerade. Som ett första alternativ till inställda avslutningar har vi blivit ombedda att använda oss av alternativa utmarschplatser om människor trotsar regelverket och samlas på skolans område. Studenterna kommer att vara på skolan i maximalt två timmar, utmarscherna sker när det passar ur säkerhetssynpunkt. Vi tar inte hänsyn till anhöriga och vänner, eftersom vi inte förväntar oss mötande personer på skolgården.

Vad kan jag då göra som student eller nära anhörig till en student, för att förhindra att vi tvingas ställa in våra festligheter.

  1. Anhöriga ombedes vänta på skolans parkering och kom inte fler än det krävs för att eskortera hem er student.
  2. Blivande studenter måste acceptera att inte bjuda kompisar eller andra till skolavslutningarna.
  3. Fira ordentligt hemma där ni själva kan ansvara för säkerheten.

Polisen kommer att finnas på plats liksom fyra väktare. Tumba gymnasiums studentavslutningar har en tradition av drogfrihet och all eventuell alkohol beslagtas över helgen. Skulle någon student uppträda berusad eller ohövligt mot personal på skolan kommer den personen att avvisas. Det är hårda ord, men vi har ett unikt och allvarligt läge i Sverige och många fler kommer att avlida innan panepidemin är över.

Studenten har alla förutsättningar att bli ett lyckat minne. Förstör det inte. Har ni kompisar i klassen som talar om att ”det är bara studenten en gång i livet och jag är ingen riskgrupp”, så försök tala dem till rätta, eller kontakta din mentor, innan det är för sent och klassens avslutning måste ställas in.

Bästa hälsningar

Alf, rektor Tumba gymnasium

Nytt spännande samarbete med Postmuseum

Publicerat 28 maj 2020

Tumba gymnasiums elever som går andra året på Estetprogrammet-Ljud har producerat ljudberättelser om byggnaden där Postmuseet huserat i 300 år, till jubileumsutställningen ”300 år”.

Postmuseum. Litografi av Ferdinand Tollin.

Eleverna har, förutom att jobba medvetet med rösten, fått göra ljudarkeologi. Fanns det skrivmaskiner på slutet av 1800-talet? Hur lät det i Gamla stan på 1700-talet? Eleverna hämtade ut bandspelare på skolan och sen har de spelat in sina röster i garderober eller under täcket hemma. Så inspelningen är anpassad efter de förutsättningar coronapandemin skapat. Postmuseet är mycket nöjda med elevernas berättelser.

Nu ska ljudeleverna skapa korta radioteaterpjäser utifrån texterna de läst in. De blir spännande, för de har inte tillgång till varken studio eller skådespelare, men de är kreativa.

Läs mer om utställningen ”300 år” och lyssna till elevernas ljudberättelser här: http://www.postmuseum.se/utstallning/300-ar/

Hur fungerar hemundervisning för blivande kockar?

Publicerat 28 maj 2020

Foto: Felicia Danielsson/Sveriges Radio.

P4 Stockholm besökte Tumba gymnasium för att intervjua läraren Johan och Linn som går åk två på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.

De var nyfikna på att höra mer om de kreativa lösningar man hittat för att utbilda eleverna på distans inom ett så praktiskt område som matlagning.

Reportaget hittar ni här: https://sverigesradio.se/artikel/7481918

Nytt odlingsprojekt på TG

Publicerat 27 maj 2020

Mitt i karantänen lyser det ett grönt hopp för IMs innergård. Vår fantastiska och engagerade lärare Camilla Segerdahl har städat, putsat, konkat och burit och fixat i ordning gården ordentligt inför vårt kommande odlingsprojekt. Hon har även passat på att måla om vad som numera kanske är den snyggaste bänken på hela skolan.
Vi på IM tycker att hon gjort en enastående insats och ser fram emot att komma tillbaka till skolan och till vår hängivna och drivna växtgrupp.

Digitalt Öppet hus på TG (se repris)

Publicerat 6 maj 2020

 Tack alla besökare till vårt digitala öppna hus. För er som missade sändningen lägger vi ut filmen som repris. 

1:04 Alfs tal, 7:14 Humanistiskaprogrammet, 10:48 Samhällsprogrammet

13:18 Restaurangprogrammet, 15:34 IDROTT NIU LIU, 21:21 Naturvetenskapsprogrammet

24:27 Estetiska programmet, 29:43 Ekonomi och Finek, 34:55 EL & Fordon

40:41 Teknikprogrammet, 44:23 Skolrestaurangen, 46:46 TG så mycket mer

50:47 TACK

Digitalt öppet hus på TG onsdagen den 6 maj kl 18-19

Publicerat 6 maj 2020

Vårt digitala Öppna hus är egenproducerat av elever, lärare och skolledare på Tumba gymnasium. Nästan alla gymnasieskolor i länet slösar bort pengarna på reklambyråer som gör massa stereotypa Öppna-hus-filmer, men så jobbar vi inte på TG. Vi är alltid 100 procent oss själva, på riktigt – och vi lägger såklart pengarna på eleverna, lärarna och att bygga bra skola istället för på marknadsföringsbolag. TG – Tumba gymnasium  – The Real Thing! Lite roligare, lite seriösare, lite bättre på i stort sett allt.

Fram till gymnasievalet kommer vi att ha chattfunktionen öppen mellan 10-12 varje skoldag. Kommer du på fler viktiga frågor är det bara att gå in på denna hemsida och fråga!

Välkommen till TG du också!

 

 

Stor succé för TG i gymnasievalet – digitalt Öppet hus onsdag 6/5 kl 18-19

Publicerat 1 maj 2020

Vi tackar alla 3065 (rekord-) elever som har sökt till TG inför HT2020.

670 av er har dessutom gjort det i första hand och vi är en av de mest sökta gymnasieskolorna i länet – helt fantastiskt! Många har mejlat och bett att få besöka TG, men det går inte p g a Corona.

Men digitalt kan ni få träffa oss!

Välkommen på ”digitalt” Öppet hus onsdagen den 6 maj klockan 18:00-19:00.

Länken läggs ut här på hemsidan på onsdag, när det drar ihop sig.

Mösspåtagning torsdag den 30 april klockan 13

Publicerat 29 april 2020

Hej blivande studenter. Mösspåtagningen torsdagen den 30 april klockan 13:00 (Länk: https://youtu.be/zqHb4IQUkrM

Skola som vanligt – men ingen vanlig skola när TG undervisar digitalt

Publicerat 19 mars 2020

Corona stängde alla Sveriges gymnasieskolor onsdagen den 18 mars. Tur att TG:s lärare är proffs på digital undervisning och från och med idag pluggar alla elever enligt schema precis som vanligt – men det sker på distans och digitalt. Som rektor säger jag så här: Skola som vanligt, men ingen vanlig skola! För att det ska bli så proffsigt som möjligt har lärarna arbetat och förberett sin digitala undervisning tillsammans i sina lärarlag. Naturligtvis är det lite nervöst för många lärare att livesända, men tillsammans har de lyckats få till det fantastiskt bra, och de har haft kul och lärt sig mycket samtidigt. Eleverna verkar nöjda. Jag har ”webbpratat” med massa elever i olika klasser som är väldigt nöjda hittills och som jobbar på bra med hög och god närvaro. Nu gäller det att hålla ut och fortsätta jobba. Skolorna kommer sannolikt vara stängda i flera veckor och då gäller det att sköta skolan som vanligt, fast digitalt och på distans. Du som är elev hos oss får mer information gällande det viktigaste via V-klass. Till er andra kan jag bara säga att TG är en skola som älskar och ligga i framkant och som klarar alla hinder – välkomna till oss.