Föreläsning om högskoleprovet

Publicerat 13 september 2018

Onsdagen den 12/9 bjöd studievägledarna in till en intressant och givande föreläsning om högskoleprovet.

Tumba gymnasium skolval 2018

Publicerat 11 september 2018

Ett stort tack för det fantastiska engagemanget, 89 procents valdeltagande – det är en riktigt bra siffra. Jag vill också passa på att tacka samhällskunskapslärarna som ordnade fantastiska debatter som ni elever deltog i med gott engagemang. Och jag märkte att debatterna har fortsatt med liv och lust också utanför Tumbascenen. Skolvalet är nationellt och snart kan vi jämföra våra siffror med andra gymnasieskolors över hela Sverige. Förra skolvalet 2014 blev det ”rödgrön majoritet” på TG, denna gång har väljarsympatierna svängt över mot Allianspartierna. Och även här får SD en ökad roll som ”vågmåstare” precis som i riksdagsvalet. (Många klasser har ju långt över 90 procents valdeltagande – något vi måste få återkomma till.)

Japandagen 2018

Publicerat 8 september 2018

Traditionen med japanska gäster på HU fortsätter. En stor grupp studenter från Meiji-universitetet och TG:s humanister har diskuterat – och upplevt – kulturella likheter och skillnader mellan Japan och Sverige. HU16 berättade om studieresor till Japan och Bryssel och gästerna höll presentationer i biblioteket. Kalligrafi, origami, svenska och  japanska danser, kubb på fotbollsplanen och smakprov i Novisen var andra uppskattade inslag. Tack till professor Suzuki och våra japanska gäster samt alla härliga humanistelever – både nuvarande och tidigare på återbesök – som alltid visar stort engagemang i aktiviteterna. För att hedra 150-årsjubiléet av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige avslutades  dagen med föreläsningar av Dr Stefan Einhorn från Karolinska institutet och Dr Tateoka från Shizuoka University samt en unik SHIEN-workshop i biblioteket tillsammans med studenter från Tokai-universitetet. Se bildspelet!

Ministerbesök på Tumba gymnasium

Publicerat 23 augusti 2018

På måndagen 20/8 besökte Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, Tumba gymnasium. Hon talade om regeringens utbildningspolitik med fokus på lärarfrågor och avslutade med en frågestund.

Språkelever i Frankrike

Publicerat 6 juni 2018

Elever ur franska steg 3 och 4 har nu kommit hem från en vecka i södra Frankrike, där de gjort diverse studiebesök och tränat sin förståelse av det franska språket. Bl a besökte de ett gymnasium i Nice och träffade franska elever och fick därmed chans att jämföra TG med Lycée Masséna. De utforskade också en mängd platser på Franska Rivieran – bland annat Monaco/Monte Carlo, staden Menton och marknaden i Ventimiglia (Italien). Bergsklättring till den medeltida byn Eze och besök på ett parfymeri ingick också i programmet. Se bildspelet!

HU16 i Japan

Publicerat 4 juni 2018

HU16 på Meiji-universitetet.

Nu är humanisterna i Japan! Under två efterlängtade veckor får elever ur HU16 testa sina språkkunskaper i praktiken – först som besökare i Tokyo med omgivningar och sedan som elever i japanska gymnasieskolor. Under andra veckan bor de i värdfamilj och får se vardagslivet på nära håll så nu väntar många nya upplevelser. Följ deras blogg som bjuder på fina bilder och elevernas reseberättelser.

Debatt och skrivartävling på skolan

Publicerat 23 april 2018

TG firar Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. HU och ES levererar!

Publicerat 22 april 2018

TG och HU+ES på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården

Det är nästan en tradition nu att HU-eleverna med Hisako i spetsen deltar på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. Eleverna sålde japanskt godis, gjorde reklam för skolan och spexade med (och i!) TG-maskoten, som gjorde succé. Se videoklippet! I år deltog också estetelever från individuella valet i japanska och sålde egentillverkade pins och prints. Fina!

En närmre titt på konsumtionssamhällets kretslopp

Publicerat 27 mars 2018

Sa15sa var nyligen på studiebesök på Stena Recycling i Huddinge. Klassen har arbetat med temat ”konsumtionssamhället” i kursen Geografi 2 och en del av kunskapsområdet handlar om avfall. Tekniken för avfallshantering har gått framåt de senaste åren och utvecklas ständigt.
Klassen fick en genomgång av anläggningen och bevittna hur allt från bilar till badkar blir till decimeterstora bitar som sedan fraktas till smältverk, framförallt i Indien och Bangladesh.

Tack alla på Stena Recycling som gav oss en lärorik upplevelse.

HU16 i Bryssel

Publicerat 13 mars 2018

Den europeiska profilen av HU16 är i Bryssel för några hektiska dagar fyllda med studiebesök. Vad sägs om EU-parlamentet, the House of European History, lektionsbesök på svenska sektionen på Europaskolan och till sist träff med svenska tolkar och översättare? För att de riktigt skulle känna att de var i Belgien så inleddes allt med ett besök på ett chokladmuséum. Läs mer i elevernas blogg!