Hem

Tumba Gymnasium

Storslam för Tumbas UF-elever från EK15EK

Publicerat 18 december 2017

Tumbas elever tog hem samtliga priser för bästa affärsidé hos Förverkligarna som är Botkyrka kommuns eget Draknäste. Totalt tävlar UF-företag från tre av Botkyrkas gymnasieskolor, S:t Botvid-, Tullinge- och Tumba gymnasium.

Förverkligarna delar ut 3 priser om vardera 3000 kr för bästa affärsidé och ett pris på 2000 kr för bästa säljpitch. UF står för Ung Företagsamhet.

Bild: Glada pristagare. Från vänster Sofia (ToaSthlm UF), Ali, Alice, Emmelie (EcoHome UF), Silvia, Jessy (Usafe UF), Rustam (EcoHome UF), Emelie, IDA (Usafe UF), Michelle, Antony (ToaSthlm UF) samt John (EcoHome UF).

 

Vinnaren i TE15:s arkitekturtävling är Axel Nyby

Publicerat 6 december 2017

Bland de många fina bidrag i arkitekturtävlingen som vi kunde beskåda i skolbiblioteket under hösten var det ett minimalistiskt, naturnära förslag som vann. Axel Nybys tävlingsbidrag ”IT”, som innehåller en humoristisk blinkning till Steven Kings aktuella roman, segrade när elever på TG fick rösta på sin favorit. Så här säger Axel själv om tävlingen och sin idé:

-Först och främst skulle jag vilja tacka för priset, det har varit ett rolig och utmanande projekt. Uppgiften var att skapa ritningar, en CAD-modell och en fysisk modell för ett hus man själv skulle vilja bo i. Arbetet anpassades efter Tullinges detaljplan som strävar efter varierad och småskalig bebyggelse med ekologisk hållbarhet i fokus.

Mitt mål var att skapa ett modernt, miljövänligt hus med en stark koppling till naturen. Därför valde jag att ha stora panoramafönster på byggnadens södra sida vilket leder till mycket ljusinsläpp och skapar närheten till naturen. Dessutom medför husets undervåning och tjocka miljövänliga väggar en avskild, lugn del av byggnaden. Jag har fått inspiration från Philip Johnson och Mies van der Rohe med hans kända ordspråk – ”Less is more”.

Stort grattis Axel, från oss på Tumba gymnasium!

 

 

 

 

Team Tumbaloss vann Debattspelen 2017

Publicerat 5 december 2017

Vinnarlaget Tumbaloss är det första laget att vinna en svensk debatturnering för unga. Laget är därmed historiskt. Tumbaloss debatterade stenhårt i tre omgångar.

Som om själva förstapriset i debattspelet inte vore nog så vann lagets coach Jackie pris som bästa coach och hejarklacken som bestod av klasskamrater, lärare och representanter från skolledningen vann pris som bästa publik.

I prispotten låg förutom den stora äran även ett körkortspaket, chansen att åka till Politikerveckan i Almedalen samt ett fint diplom.

Så här skriver Debattspelen om laget: VINNARLAGET TUMBALOSS! DET FÖRSTA LAGET ATT VINNA HISTORIENS FÖRSTA DEBATTURNERING I DEBATTSPELEN! Mycket kärlek, talang och tårar över vinsten. De gick från att förlora två matcher i Gruppspelen för att sen segra i debattävlingen. TACK för ert mod & all energi som ni har lagt på ert lag. Ni är fantastiskt värdiga och modiga debattörer, inspiratörer & vinnare.

Stort grattis Tumbaloss, TG är så stolta över er!

 

 

Elever på EkJu fick inblick i en jurists vardag

Publicerat 17 november 2017

Torsdagen den 9/11 var det så  äntligen dags för en spännande föreläsning av Advokatbyrån Massi.  Juristerna David Massi och Rebecka Halef berättade ingående för ekonomijuridikeleverna om den intressanta men prövande vardagen för en försvarsadvokat och målsägandebiträde. En mycket minnesvärd tillställning tycker vi, lärare och elever på EkJu! Tack Advokatbyrån massi för att ni kom!

Japanbesök på TG igen

Publicerat 10 november 2017

 

Internationella besök förgyller vardagen och denna vecka hade TG återigen möjlighet att ta emot japanska elever på skolan. Denna gång kom ett fyrtiotal elever från det privata gymnasiet RITSUMEIKAN KEISHO i  Hokkaido, Japan. De togs om hand av humanister som läser japanska samt individuella valet japanska steg 1 och  erbjöds både rundtur i skolan, lektionsbesök (olika moderna språk) och presentationer i biblioteket. Sedan blev det svenskt fika och frosseri i japanskt godis som gästerna bjöd på. Tack till Hisako och våra elever som ställer upp och är goda ambassadörer för TG!

Vi bjuder in till HÖSTKONSERT

Publicerat 2 november 2017

TG Musik och Botkyrka kulturskola presenterar:

HÖSTKONSERT

Elever från Tumba gymnasiums musikprogram spelar låtar av

Bob Marley, Bruno Mars, Stevie Wonder m.fl.

Tid: Tisdag 7 november kl 19:00

Plats: Tumbascenen, Utbildningsvägen 2

Entré 20 kr

(fri entré upp till 13 år i målsmans sällskap)

 

Välkomna!

Från marshmallows till Big bang – NV-dagen lämnade ingen oberörd

Publicerat 16 oktober 2017

Nyligen fick alla elever på NA programmet en heldag i naturvetenskapens tecken.

Här går Gustav igenom en demonstration av hur tryck förändrar vattnets kokpunkt. Eleverna lyssnade ihärdigt och blev fascinerade av hur vattnet började koka redan vid 20 grader då Gustav satte igång experimentet.

Fysikläraren Daniel visar vad som händer med en marshmallow när man pumpar ut all luft från en behållare. Förbryllade såg eleverna på då marshmallowbiten utvidgades och blev mycket större.

Här håller Gustav en föreläsning till samtliga naturvetare där Big Bang teorin förklarades och hur hela vårt universum är uppbyggt.  Ett stort tack till VFU-studenten Gustav!

Två stolta naturvetare som representerar TG.

Härlig stämning på årets TG-lopp

Publicerat 11 oktober 2017

I fredags ägde TG-loppet rum. Vädret var perfekt för snabba tider och stämningen på topp. Många var glada att vi återinfört den uppskattade traditionen att ha ett skollopp. Stort tack till arrangörerna Ulf och Patrik, vår fältare Gurra som var speaker, all personal och alla elever som ställde upp som funktionärer. Och till alla som sprang – grymt jobbat!

Snabbast på skolan. Här är de snabbaste eleverna på Tumba gymnasium tillsammans med skolmaskoten TG och Ulf, idrottslärare och arrangör av TG-loppet.

Vinnarna Alexandra Davidsson och Viktor Zackrisson med sina pokaler i hand.

 

 

Fler bilder och resultatlistan hittar du här.

Naturklass vann årets brännbollsturnering

Publicerat 9 oktober 2017

I strålande sol avgjordes finalen i årets Brännbollsturnering i åk 2 mellan Finek16 och NA16A. Efter väl genomförd och mycket jämn match stod till slut NA16A som segrare. Stort GRATTIS!

 

HU16 på föreläsning på Södertörns högskola

Publicerat 3 oktober 2017

Vi är glada att kunna inleda ett samarbete mellan HU på TG och Europaprogrammet på Södertörns högskola. Under läsåret kommer HU16 att delta i ett antal föreläsningar på Europaprogrammets basår samt för- och efterarbeta innehållet i föreläsningarna i kursen Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering. Temat för första föreläsningen den 2 oktober var reformationen och absolutismen. Ett bra sätt för våra elever att ta ytterligare ett steg mot högskolestudier!