Hem

Tumba Gymnasium

Debatt och skrivartävling på skolan

Publicerat 23 april 2018

TG firar Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. HU och ES levererar!

Publicerat 22 april 2018

TG och HU+ES på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården

Det är nästan en tradition nu att HU-eleverna med Hisako i spetsen deltar på Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården. Eleverna sålde japanskt godis, gjorde reklam för skolan och spexade med (och i!) TG-maskoten, som gjorde succé. Se videoklippet! I år deltog också estetelever från individuella valet i japanska och sålde egentillverkade pins och prints. Fina!

https://www.youtube.com/watch?v=12u29jPiqNQ&feature=youtu.be

En närmre titt på konsumtionssamhällets kretslopp

Publicerat 27 mars 2018

Sa15sa var nyligen på studiebesök på Stena Recycling i Huddinge. Klassen har arbetat med temat ”konsumtionssamhället” i kursen Geografi 2 och en del av kunskapsområdet handlar om avfall. Tekniken för avfallshantering har gått framåt de senaste åren och utvecklas ständigt.
Klassen fick en genomgång av anläggningen och bevittna hur allt från bilar till badkar blir till decimeterstora bitar som sedan fraktas till smältverk, framförallt i Indien och Bangladesh.

Tack alla på Stena Recycling som gav oss en lärorik upplevelse.

HU16 i Bryssel

Publicerat 13 mars 2018

Den europeiska profilen av HU16 är i Bryssel för några hektiska dagar fyllda med studiebesök. Vad sägs om EU-parlamentet, the House of European History, lektionsbesök på svenska sektionen på Europaskolan och till sist träff med svenska tolkar och översättare? För att de riktigt skulle känna att de var i Belgien så inleddes allt med ett besök på ett chokladmuséum. Läs mer i elevernas blogg!

https://tg-bryssel18.tumblr.com/

Språkolympiaden – TG till final i Malmö !

Publicerat 7 mars 2018

HU-elever i riksfinal i språktävling

För andra året i rad har HU-klasserna på TG deltagit Språkolympiaden, en tävling i ordkunskap, grammatik och kulturkunskap på engelska. Tack till  Sara HU15 och Lina HU16 som med sina fina resultat i kvalomgången valdes till skolans representanter och sedan tävlade i regionfinalen på Kungsholmens gymnasium. Därifrån har de nu gått vidare till att representera hela stockholmsregionen i riksfinalen i Malmö den 12/4. Stort grattis till den fina prestationen!

 

Med språk kommer man långt

Publicerat 22 februari 2018

Humanisterna har idag lyssnat på ett inspirerande föredrag av Lena Olofsson-Piras som jobbar som språkhandläggare och översättare på EU-kommissionen. Lena översätter från sju språk och har mycket att berätta från sina 22 år som översättare i Bryssel. Vägen till ditt framtida yrke kan vara krokig eller rak. En sak är säker – ju fler språk du kan, desto större valmöjligheter har du. Idag finns fantastiska möjligheter att ta dig ut i världen och förbättra dina språkkunskaper samtidigt som du lär dig mer om andra kulturer. Våga!

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/overview_sv

Många vill komma in på Tumba gymnasium

Publicerat 22 februari 2018

Nu har första omgången ansökningar i gymnasievalet räknats ihop och det är tydligt att Tumba gymnasiums positiva trend fortsätter. Med drygt 1,5 sökande per plats rankar sig Tumba gymnasium topp tio i länet. Läs mer i lokaltidningen Mitti:s reportage nedan.

Tumba gymnasium på länets tio-i-topp-lista

Modersmålsdagen 21 februari 2018

Publicerat 21 februari 2018

Idag är det modersmålsdagen, en dag som firats världen kring sedan 1999. En av våra elever Hani Ali Abdulla i ES16 FILM har gjort en film för att uppmärksamma dagen.

Storslam för Tumbas UF-elever från EK15EK

Publicerat 18 december 2017

Tumbas elever tog hem samtliga priser för bästa affärsidé hos Förverkligarna som är Botkyrka kommuns eget Draknäste. Totalt tävlar UF-företag från tre av Botkyrkas gymnasieskolor, S:t Botvid-, Tullinge- och Tumba gymnasium.

Förverkligarna delar ut 3 priser om vardera 3000 kr för bästa affärsidé och ett pris på 2000 kr för bästa säljpitch. UF står för Ung Företagsamhet.

Bild: Glada pristagare. Från vänster Sofia (ToaSthlm UF), Ali, Alice, Emmelie (EcoHome UF), Silvia, Jessy (Usafe UF), Rustam (EcoHome UF), Emelie, IDA (Usafe UF), Michelle, Antony (ToaSthlm UF) samt John (EcoHome UF).

 

Vinnaren i TE15:s arkitekturtävling är Axel Nyby

Publicerat 6 december 2017

Bland de många fina bidrag i arkitekturtävlingen som vi kunde beskåda i skolbiblioteket under hösten var det ett minimalistiskt, naturnära förslag som vann. Axel Nybys tävlingsbidrag ”IT”, som innehåller en humoristisk blinkning till Steven Kings aktuella roman, segrade när elever på TG fick rösta på sin favorit. Så här säger Axel själv om tävlingen och sin idé:

-Först och främst skulle jag vilja tacka för priset, det har varit ett rolig och utmanande projekt. Uppgiften var att skapa ritningar, en CAD-modell och en fysisk modell för ett hus man själv skulle vilja bo i. Arbetet anpassades efter Tullinges detaljplan som strävar efter varierad och småskalig bebyggelse med ekologisk hållbarhet i fokus.

Mitt mål var att skapa ett modernt, miljövänligt hus med en stark koppling till naturen. Därför valde jag att ha stora panoramafönster på byggnadens södra sida vilket leder till mycket ljusinsläpp och skapar närheten till naturen. Dessutom medför husets undervåning och tjocka miljövänliga väggar en avskild, lugn del av byggnaden. Jag har fått inspiration från Philip Johnson och Mies van der Rohe med hans kända ordspråk – ”Less is more”.

Stort grattis Axel, från oss på Tumba gymnasium!