Hem

Tumba Gymnasium

Internationalisering

På Tumba gymnasium vill vi redan under din utbildning ge dig chansen att vidga dina vyer och lära känna ungdomar från andra länder.

Internationalisering på det samhällsvetenskapliga programmet

På samhällsprogrammet tycker vi att det är särskilt viktigt att kunna erbjuda våra elever möjligheten till internationella utbyten. Hösten 2016 sökte och fick vi beviljat ett EU-sanktionerat ERASMUS-projekt tillsammans med partnerskolor i Italien, Norge, Rumänien, Portugal och Turkiet.

Under två läsår (2016-2018) kommer vi att ha ett utbyte med övriga lärare och studenter i projektet. Eleverna kommer att kommunicera och arbeta tillsammans kring frågeställningar relevanta för sitt respektive program och samtidigt ta del av goda undervisningsexempel kopplat till digitalt lärande.

Bryssel - HU

Den europeiska profilen av HU16 har varit i Bryssel på studiebesök. Vad sägs om EU-parlamentet, the House of European History, lektionsbesök på svenska sektionen på Europaskolan och till sist träff med svenska tolkar och översättare? För att de riktigt skulle känna att de var i Belgien så inleddes allt med ett besök på ett chokladmuséum. Läs mer i elevernas blogg!

Till bloggen

Japan - HU

Det humanistiska programmet på Tumba gymnasium har sedan flera år kontakt med Meiji-universitetet i Tokyo samt flera japanska gymnasieskolor. Detta samarbete firas varje år under Japandagen. Då får TG besök av japanska studenter och HU-eleverna berättar om årets Japanresa, som alltid är en upplevelse som ger minnen för livet.

Vill du se bildspelet från den senaste Japandagen eller läsa bloggar från de senaste Japanresorna? Klicka på Läs mer.

Läs mer

Frankrike

I maj 2020 kommer en grupp franskelever med två lärare att resa till Cap d'Ail för en veckas studiebesök och träning av det franska språket. 2018 gjordes en liknande resa och eleverna besökte då ett gymnasium i Nice och träffade franska elever och fick därmed chans att jämföra TG med Lycée Masséna. De utforskade också en mängd platser på Franska Rivieran - bland annat Monaco/Monte Carlo och marknaden i Ventimiglia (Italien). Bergsklättring till den medeltida byn Eze och besök på ett parfymeri ingick också i programmet.

Se bildspelet! Läs också gärna en tidigare elevblogg: http://nousetionsanice.blogg.se/

Se bildspel

Spanien

En grupp spanskelever och lärare från Tumba gymnasium har varit i Barcelona för att uppleva spansk kultur och använda det spanska språket under en veckas tid. Året dessförinnan gick språkresan till Malaga och elever har även rest till Madrid.

Läs mer

Tyskland

Elever från tyska steg 3 och 4 har rest till Berlin. Elevernas schema var fullspäckat med sevärdheter och eleverna hade fått i uppgift att själva presentera sevärdheterna för varandra på tyska. Förutom långa stadsvandringar fick eleverna även möjlighet att besöka det tidigare koncentrationslägret Sachsenhausen och tidigare Stasi-häktet Hohenschönhausen. Därtill blev det många restaurangbesök och även lite tid för shopping innan eleverna kraschade på vandrarhemmet beläget mitt i centrala stan. Efter fyra dagar lämnade eleverna sedan Berlin fyllda med nya intryck, insikter och nya vänner att dela minnen för livet med. I maj 2020 planeras nästa resa!

Italien

Våra språkresor i italienska har gått till såväl Rom som Capri. I Rom har eleverna utforskat stadens fantastiska historia och besökt de stora sevärdheterna. De elever som reste till Capri besökte en skola, pratade mycket italienska och övade på napolitansk dialekt.

Holland - EKJU

Under flera års tid har elever och lärare från ekonomiprogrammet med juridikinriktning rest till Haag i åk 3 för att under några dagar göra studiebesök på Internationella domstolen (ICJ) och Internationella brottsmålsdomstolen (ICC). Våren 2020 är det EK17JU som åker iväg.

SA-elever till Sydafrika

Samhällsprogrammet har under några år haft ett samarbete med Camps Bay High School och Gugulethu Comprehensive i Kapstaden. I samband med detta gjorde elever och lärare på dåvarande programmet Sam-Media/Global journalistik några resor till Sydafrika. Resorna förbereddes bland annat genom att Sydafrika inkluderades i skolarbetet, framför allt i samhällskunskapsundervisningen.

Våren 2014 åkte elever från SA12GJ till Sydafrika. Läs om deras resa på bloggen globaljournalistik.blogspot.se.

Läs om Natan från Sydafrika

Indien

Elever från olika program på Tumba gymnasium har haft ett givande utbyte med elever från Indien. Naturvetarna (NA) besökte Chowgule College of Arts and Science i Goa under två veckor och var sedan värdar för indiska elever i Tumba. I samma veva besökte elprogrammets (EE) elever Agnel Polytechnic i Goa och de indiska eleverna gjorde sedan ett besök i Tumba. Eleverna från Goa bloggade om sitt Sverigebesök (se Sealsfromgoa.blogspot.in). Under hösten 2014/2015 fortsatte samarbetet och det blev på nytt besök i båda länderna.

Läs mer om EE-elevernas besök i Goa

eTwinning - internationella digitala samarbeten

Elever från TG har också deltagit i två eTwinning-projekt. Det innebär att de har kunnat ha kontakt med elever från andra länder, utan att lämna klassrummet. Eleverna i franska steg 3 arbetade tillsammans med en grupp franskelever på Ravensbourne school i Bromley utanför London. Det resulterade bland annat i en gemensam broschyr på franska.

SA12GJ deltog i projektet European Journalists tillsammans med elever från Storbritannien, Tyskland, Italien, Lettland, Kroatien, Rumänien och Grekland. En gång i månaden skrev eleverna texter, under journalistik- och engelsklektionerna, som sedan publicerades digitalt tillsammans med bidrag från övriga länder.

Exempel på elevarbeten från eTwinningprojektet