Alla elever på Tumba gymnasium läser enligt en programplan. Alla programplaner har gymnasiegemensamma ämnen som alla elever i Sverige läser på nationella gymnasieprogram. Dessa är Engelska, Matematik, Svenska/Svenska som andraspråk, Idrott och hälsa, Samhällskunskap, Religion, Historia och Naturkunskap.
Varje gymnasieprogram har programgemensamma ämnen som är samma för alla elever i Sverige som läser ett visst program. T ex läser alla elever på naturvetenskapliga programmet Biologi, Fysik, Kemi och Moderna språk. Även på inriktningsnivå finns ett antal fortsättningkurser (nivåer) som är samma för alla elever i Sverige som läser på inriktningen i fråga.
Vidare finns 2 eller 3 kurser på alla program som kallas ”programfördjupningar”. Här har Skolverket beslutat om ett antal kurser för varje skola att välja emellan på ett visst program. Varje gymnasieskola bestämmer vilka ämnen och nivåer som ska vara programfördjupningar och dessa får INTE för en giltig gymnasieexamen bytas ut mot ämnen (nivåer) som INTE är programfördjupningar. På NA-programmet kan skolan/eleven t ex inte byta ut programfördjupningen Naturvetenskaplig specialisering mot Modersmål eller en idrottskurs eller något annat som eleven upplever sig starkare i. Gör skolan det kan eleven ej få ut en godkänd gymnasieexamen och förlorar sin högskolebehörighet.
Varje elev på ett nationellt gymnasieprogram har 200 poäng i individuellt val. Här kan du själv välja det du är mest intresserad av förutsatt att ämnet erbjuds av skolan. Många elever är taktiska och väljer kurser som ger dem maximala meritpoäng till universitet och högskola, men även om du gör det finns vanligen utrymme att läsa ett av valen, 100 poäng, utan att behöva tänka på meritpoäng.
Allt detta kan vara ganska snårigt att förstå, men på TG har vi tre studie- och yrkesvägledare med mottagning varje dag mellan klockan 10-12. Fråga dem eller boka in dig på en träff och du kan själv bli expert på allt.