Hem

Tumba Gymnasium

Vi har levererat framtidsdrömmar sedan 1974 Välkomna till Tumba gymnasium

Tumba gymnasium är en av Stockholms läns mest sökta gymnasieskolor. Här finns något för alla - både bredd och spets, fördelat på tio program.

En skola - flera möjligheter

Våra program

Det här är TG

På TG studerar cirka 1300 elever från hela Stockholms län och våra spetsutbildningar lockar elever från hela landet. Du kan till exempel läsa latin eller specialisera dig inom din idrott. Här finns en aktiv skolidrottsförening, skolradio samt elevkår. TG är en av Stockholms universitets utvalda VFU-skolor.

Internationalisering

Internationalisering är ett sätt att öka kunskapen om och förståelsen för andra länder och kulturer. På TG samarbetar vi därför med flera skolor från andra länder och varje läsår sker olika utbyten, till exempel i form av språkresor.

Läs mer

Det senaste från våra utbildningar Nyheter

Välkommen till skolstart Ht2020 – observera: olika uppropstider för olika klasser och årskurser

Publicerat 8 juli 2020

Hej alla nya och gamla TG elever till ett nytt läsår vid Tumba gymnasium. Trots Corona kom vi i mål på ett utmärkt sätt och resultaten var verkligen utmärkta i samtliga årskurser. Vi får hoppas på ”vanlig skola” i höst och om det blir som vi hoppas så är det dessa tider som gäller för upprop och skolstart.

Årskurs 2 startar skolan måndagen den 24 augusti klockan 13:30 – se Vklass 10 augusti för mer info.

Årskurs 3 startar skolan tisdagen den 25 augusti klockan 13:30 – se Vklass 10 augusti för mer info

Årskurs 1 startar skolan redan onsdagen den 19 augusti. Samling i aulan, Tumbascenen. Här har vi olika uppropstider för de olika programmen. Ni kommer att vara i skolan mellan 3-5 timmar per klass, och alla våra nya ettor bjuder vi på skollunch redan denna första dag.

08:30 Naturvetenskapliga programmet

09:00 Teknikprogrammet

09:30 Samhällsprogrammet, Humanistiska programmet

10:00 Ekonomiprogrammen, Finansekonomiska programmet

10:30 El- och energiprogrammet (el installation/el-data)

11:00 Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fordonsprogrammet

11:30 Estetiska programmet

IM-programmet har sitt upprop torsdagen den 20 augusti klockan 14:00 i gymnasiebiblioteket

I början av augusti skickar vi hem mer detaljerad information i brevlådan till dig. Då kommer du få veta allt du behöver veta för ett lyckat läsår vid Tumba gymnasium. Vi ska göra allt för att dina gymnasiestudier blir så lyckade som möjligt! Ha ett fint sommarlov så länge!

Alf Solander, rektor TG

Risk för inställda studentavslutningar om riktlinjerna inte följs

Publicerat 7 juni 2020

Risk för inställda studentavslutningar om Folkhälsomyndighetens och kommunens riktlinjer ignoreras och det finns risk för ökad smittspridning. Det har kommit till skolans kännedom, både via mentorer och andra vuxna, att det kan finnas både klasser, och vänner till de blivande studenterna, som tänker strunta i Folkhälsomyndighetens krav på smittsäkra studentavslutningar. Det kan t ex handla om att man bjuder in kompisar eller sina anhörig till skolans område och att det därför blir folksamlingar och trängsel på skolans område.

Vi är många som jobbar hårt med att fixa fina avslutningar för er elever. Vi organiserar musik, fotografering, tal och försöker göra detta till en stund att minnas för resten av livet. Självklart skulle vi som jobbar med arrangemangen, bli lika besvikna som alla våra studenter om det visar sig att vi måste ställa in avslutningarna.

Vi kör ju studentavslutningarna från onsdag morgon till fredag. Vi har bara gått ut med info klassvis som en signal att man ska strunta i att gå på andras avslutningar. Vi kommer att utvärdera säkerhetsläget efter varje klassavslutning. Om situationen bedöms som alltför okontrollerbar ur ett smittskyddsperspektiv kan jag som rektor tvingas ställa in studentavslutningarna med mycket kort varsel.

Vi kommer att använda oss av V-klass och även hemsida om vi tvingas till några drastiska och tråkiga beslut. Ha koll där och ni blir informerade. Som ett första alternativ till inställda avslutningar har vi blivit ombedda att använda oss av alternativa utmarschplatser om människor trotsar regelverket och samlas på skolans område. Studenterna kommer att vara på skolan i maximalt två timmar, utmarscherna sker när det passar ur säkerhetssynpunkt. Vi tar inte hänsyn till anhöriga och vänner, eftersom vi inte förväntar oss mötande personer på skolgården.

Vad kan jag då göra som student eller nära anhörig till en student, för att förhindra att vi tvingas ställa in våra festligheter.

  1. Anhöriga ombedes vänta på skolans parkering och kom inte fler än det krävs för att eskortera hem er student.
  2. Blivande studenter måste acceptera att inte bjuda kompisar eller andra till skolavslutningarna.
  3. Fira ordentligt hemma där ni själva kan ansvara för säkerheten.

Polisen kommer att finnas på plats liksom fyra väktare. Tumba gymnasiums studentavslutningar har en tradition av drogfrihet och all eventuell alkohol beslagtas över helgen. Skulle någon student uppträda berusad eller ohövligt mot personal på skolan kommer den personen att avvisas. Det är hårda ord, men vi har ett unikt och allvarligt läge i Sverige och många fler kommer att avlida innan panepidemin är över.

Studenten har alla förutsättningar att bli ett lyckat minne. Förstör det inte. Har ni kompisar i klassen som talar om att ”det är bara studenten en gång i livet och jag är ingen riskgrupp”, så försök tala dem till rätta, eller kontakta din mentor, innan det är för sent och klassens avslutning måste ställas in.

Bästa hälsningar

Alf, rektor Tumba gymnasium

Nytt spännande samarbete med Postmuseum

Publicerat 28 maj 2020

Tumba gymnasiums elever som går andra året på Estetprogrammet-Ljud har producerat ljudberättelser om byggnaden där Postmuseet huserat i 300 år, till jubileumsutställningen ”300 år”.

Postmuseum. Litografi av Ferdinand Tollin.

Eleverna har, förutom att jobba medvetet med rösten, fått göra ljudarkeologi. Fanns det skrivmaskiner på slutet av 1800-talet? Hur lät det i Gamla stan på 1700-talet? Eleverna hämtade ut bandspelare på skolan och sen har de spelat in sina röster i garderober eller under täcket hemma. Så inspelningen är anpassad efter de förutsättningar coronapandemin skapat. Postmuseet är mycket nöjda med elevernas berättelser.

Nu ska ljudeleverna skapa korta radioteaterpjäser utifrån texterna de läst in. De blir spännande, för de har inte tillgång till varken studio eller skådespelare, men de är kreativa.

Läs mer om utställningen ”300 år” och lyssna till elevernas ljudberättelser här: http://www.postmuseum.se/utstallning/300-ar/

Hur fungerar hemundervisning för blivande kockar?

Publicerat 28 maj 2020

Foto: Felicia Danielsson/Sveriges Radio.

P4 Stockholm besökte Tumba gymnasium för att intervjua läraren Johan och Linn som går åk två på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.

De var nyfikna på att höra mer om de kreativa lösningar man hittat för att utbilda eleverna på distans inom ett så praktiskt område som matlagning.

Reportaget hittar ni här: https://sverigesradio.se/artikel/7481918

Nytt odlingsprojekt på TG

Publicerat 27 maj 2020

Mitt i karantänen lyser det ett grönt hopp för IMs innergård. Vår fantastiska och engagerade lärare Camilla Segerdahl har städat, putsat, konkat och burit och fixat i ordning gården ordentligt inför vårt kommande odlingsprojekt. Hon har även passat på att måla om vad som numera kanske är den snyggaste bänken på hela skolan.
Vi på IM tycker att hon gjort en enastående insats och ser fram emot att komma tillbaka till skolan och till vår hängivna och drivna växtgrupp.
Läs fler nyheter

TG:s idrottsutbildningar

Kombinera studier med idrott på Tumba gymnasium

Läs mer här