Hem

Tumba Gymnasium

Årets Hockeycup på TG – ett topparrangemang

24 april 2017

I fredags avgjordes Tumba gymnasiums Hockeycup i Ishuset. För arrangemanget stod våra hockeyelever och det blev en toppendag med hockeycup och prova-på för de Åk9-elever som sökt till oss. Efter tre täta matcher i vänskapens tecken stod Annerstaskolan (Huddinge) som segrare och fick lyfta bucklan. Dagen avslutades med rundvandring och information om TG samt lunch i skolrestaurangen tillsammans med våra hockeyelever. Besökarna kom från Annerstaskolan och Botkyrkas grundskolor samt några elever från Rönninge, Järna och Södertälje.

Vi ser fram emot hösten och hoppas på många nya duktiga hockeyspelare på TG.

Stabil domartrio, från vänster: Sebastian Nordlander RL15, Mattias Rissler FT16 och Jakob Karlsson FINEK15

Finalisterna i ”Remake biblioteket” uppvaktades på Novisen

19 april 2017

 

Finalisterna i arkitekttävlingen Remake Biblioteket 2017

Igår tisdagen den 18 april uppvaktades finalisterna i tävlingen ”Remake biblioteket” med en god trerätters lunch på restaurang Novisen. I samband med detta fick eleverna också ta emot diplom. Stort grattis till finalisterna som nu väntar på att höra vad arkitektbyrån Reflex tycker om bidragen och som tillsammans med lärarna på teknikprogrammet snart utser en vinnare. Vi väntar med spänning!

HU15 i Japan

11 april 2017

Hisako och elever i HU15

Nu är humanisterna i Japan! Under två efterlängtade veckor får elever ur HU15 testa sina språkkunskaper i praktiken – först som besökare i Tokyo med omgivningar och sedan som elever i japanska gymnasieskolor. Under andra veckan bor de i värdfamilj och får se vardagslivet på nära håll så nu väntar många nya upplevelser. Följ deras blogg som bjuder på fina bilder och elevernas reseberättelser.

https://hu15ijapan.tumblr.com/

Tumbaelever i Hakone

1150 tårtbitar när Tumba gymnasium firar

10 april 2017

Suzana står beredd att dela ut tårtbitar på löpande band.

Tumba gymnasium lyckades perfekt i gymnasievalet och är nu länets fjärde mest sökta gymnasium – och klar etta i Södertörn. Det ville vi fira med ett jättestort tårtkalas, men vi ville också fira att våra elever i årskurs 1 var så positiva i årets elevenkät. Stämningen i klassrummet, tryggheten på skolan och engagerade lärare är några styrkor som förbättrats de senaste åren och som gör Tumba gymnasium ännu lite bättre. Varför inte passa på att fira att det snart är påsk också, med 1150 härligt gula prinsessbakelser.

För att möta det stora söktrycket har vi ett extra öppet hus onsdagen den 3 maj kl 18:00-19:00. Kom och besök oss du också. Välkommen!

Eleverna på IM fick pröva på att skydda ägg

7 april 2017

Lagom till påsklovet fick eleverna på IM släppa loss kreativiteten i ett så kallat ”ägglossningsprojekt”. Syftet med projektet var att hitta en lösning som skulle skydda ägg från att krossas vid fall från en högre höjd.

Tumba gymnasium/Xenter + finska Prakticum = sant!

7 april 2017

En av bilderna från i utställningen på temat ”Urban- and natural landscapes with or without individuals”. Foto: Robert Ehrnsten

Elever från Tumba gymnasium/Xenters har för första gången samarbetat med finska yrkeshögskolan Prakticum, som finns i både Borgå och Helsingfors. Projektet resulterade i en vandringsutställning med ljudsatta fotografier och TG/Xenters ljudtvåor stod för det fotografiska ljudet. Invigningen i Borgå förra veckan drog en stor publik, såväl representanter från kultureliten som kommunpampar besökte vernissagen. Fotostudenterna har redan varit här och hälsat på i Tumba/Stockholm och ljudeleverna kommer i sin tur att åka över till Helsingfors.

Madeleine Johansson och Rebecka Vahlström, ES15 Ljud.

Projektet gick till så att ljudeleverna fick 50 bilder från Prakticum, som delades upp i klassen, 2-4 bilder var som eleverna sedan ljudsatte. Motiven på bilderna är allt från hundar till skog. Eleverna har jobbat efter en så kallad ”Snap-metod”, som kan liknas vid att knäppa med fingrarna. Det första du tänker på när du ser bilden blir också ditt ljud. ”Det var väldigt kul att jobba på det sättet för det blev så mycket mer fantasi bakom bilderna, än om man suttit och granskat dem”, berättar projektledare Rebecka Vahlström, ES15 Ljud.

Veckan efter påsklovet bär det av till Finland i två dagar för ljudtvåorna. Det blir besök på vernissagen och på Prakticum i Helsingfors.

Läs mer om utställningen och se och lyssna på bilderna på projektets hemsida nu17.cf

Arkitekttävlingen Remake Biblioteket del 1 avgjord

31 mars 2017

Robin Björnbergs förslag fick flest röster i tävlingen.

Hur kan det ultimata biblioteket på Tumba gymnasium utformas? Den frågan fick tvåorna och treorna på teknikprogrammet besvara i en arkitekttävling som fick namnet ”Remake biblioteket”. Flera elever valde att anta utmaningen och femton bidrag gjorde till slut upp om vinsten. Tävlingen gick ut på att ta fram förslag på hur biblioteket kan göras om för att bättre uppfylla elevernas och personalens önskemål. Hänsyn togs bland annat till behovet av bättre och fler studieplatser, funktionella grupprum och bättre akustik. De sex bidrag som lyckades bäst i tävlingen skapades av Robin, Michel & George, Kalle, Leone Lukas och Mischa. Se bidragen här. Idag tar tekniklärare Lars Waara med bidragen till arkitektbyrån Reflex, som i sin tur kommer att plocka ut den lösning som bäst möter Tumba gymnasiums behov. Fortsättning följer.

Ljudtvåorna i samarbete med Botkyrka Konståkningsklubb BKK

27 mars 2017

För sjätte året i rad sätter Tumba gymnasium/Xenters ljudtvåor upp en produktion tillsammans med Botkyrka Konståkningsklubb. I år ges föreställningen ”Herkules på is” främst för förskolor och skolor i Botkyrka kommun, men allmänheten har en chans att få se föreställningen fredag den 7 april. Ljudeleverna har själva stått för casting, inspelning, regi, mastring, klippning och anpassning för att möta konståkningssällskapets krav. Det är en helt igenom egen produktion, alla röster kommer från Tumba gymnasiums lärarkår, elever och personal.

 

Minimässa på TG

16 mars 2017

Våra treor kommer allt närmare en högskoleutbildning. Idag fick Tumba gymnasiums elever besök av högskolor och universitet från hela landet. Den årliga minimässan lockar många nyfikna elever som får svar på sina funderingar kring högskolestudier och förhoppningsvis också får det lite lättare att välja väg.

HU-elever vidare till regionfinal i språktävling

10 mars 2017

Lina och Herman i Uppsala

HU-klasserna på TG deltar i år i Språkolympiaden/International Language Competition, en språk- och kulturtävling. Efter en kvalomgång på nätet gick TG vidare till regionfinalen i engelska i Uppsala. Tack till Herman HU14 och Lina HU16 som med sina fina resultat i kvalomgången valdes till skolans representanter och tävlade på Katedralskolan i Uppsala idag. Kanske blir det riksfinal i Malmö?